Iloczyn wektorowy / skalarny
trotex: Potrzebuję pomocy . Mam takie zadanie :
Oblicz
|a x b | − nie mogę zrobić nad a i b strzałek ,ale to są wektory
|a| = 1 |b| = 5
a * b = −3 − zamiast gwiazdki iloczyn otwarty , bo to iloczyn skalaeny
obliczyłem kąt alfa z iloczynu skalarnego cosinusem i wyszedł kąt 126,869 :
−3=1*5*cosα
cosα=−0.6
α=126,869
Macie jakieś pomysły jak to zrobić ? Proszę bardzo o pomoc .
5 paź 20:51
trotex: Nie wiem jak to rozkminić może coś takiego ?
c = 1*5*sin126,869 = 5*0.8= 4

Proszę o pomoc .
5 paź 20:58