rozwiaz nierownosc
klasa3: Rozwiąż nierówność
| cos2x−sin2x2x | |
| ≥sin(x+30)sin(x−30) |
| 4cos2x | |
5 paź 12:33
ZKS:
sin2x2x co to jest?
5 paź 12:49
klasa3: sin22x
5 paź 12:53
ZKS:
Oczywiście dziedzinę zostawiam dla Ciebie.
| cos2(x)(1 − 4sin2(x)) | |
| ≥ sin(x + 30o)sin(x − 30o) |
| 4cos2(x) | |
| 1 − 4sin2(x) | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| sin2(x) − |
| cos2(x) + |
| / * 4 |
| 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
1 − 4sin
2(x) ≥ 2sin
2(x) − 2cos
2(x) + 1
6sin
2(x) − 2cos
2(x) ≤ 0
3sin
2(x) − cos
2(x) ≤ 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4sin2(x) − 1 ≤ 0 ⇒ sin2(x) ≤ |
| ⇒ − |
| < sin(x) < |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Dokończ.
5 paź 13:06
5 paź 13:12
klasa3: wytłumaczysz jak to zostało rozpisane?
sin(x+30)sin(x−30)
5 paź 13:14
ZKS:
Wykorzystałem wzory.
sin(x + y) = sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x)
sin(x − y) = sin(x)cos(y) − sin(y)cos(x)
U nas x = x y = 30o.
5 paź 13:16
klasa3: ok, dziękuję
5 paź 13:20
ZKS:
Proszę.
5 paź 13:24