.
sami: Dany jest wielomian w(x) = x
3 + ax
2 − bx − 6. Pierwiastkami tego wielomianu są liczby p i q,
gdzie p jest odwrotnością prawdopodobieństwa wylosowania parzystej liczby oczek przy
rzucie symetryczną kostką do gry, zaś q jest rozwiązaniem równania
Oblicz współczynniki a i b oraz przy wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(x) > 0
5 paź 11:10
sami: z tego równania x = 1 więc q = 1. ale p nie umiem obliczyć bo nie brałam jeszcze czegoś
takiego.
5 paź 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie miałas prawdopodobieństwa

to może 'na logikę'
masz 6−ścienną kostkę z cyframi od 1 do 6
jaka jest szansa że wyrzucić parzysta ilość oczek? 50% ? wiesz dlaczego?
p=2
5 paź 11:14
Patronus: | | 1 | |
Parzysta ilość oczek . Czyli P = |
| a odwrotność 2 |
| | 2 | |
5 paź 11:18
sami: własnie na logikę też tak kombinowałam i mi tak wyszło, ale nie byłam pewna
5 paź 11:26
sami: więc dalej, wyszło mi ze a = −6 i b = − 11. W(x) > 0 jeszcze jeden pierwiastek znalazłam 3.
mogę to teraz tak zapisać? W(x) >0 ⇒ (x−1)(x−2)(x−3) > 0 ⇒ x∊(1,2)U(3,+
∞)
5 paź 11:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
5 paź 11:39
sami: oki, Dzięki
5 paź 11:46