Liczba p jest równa wartości wyrażenia.
Jula: Liczba p jest równa wartości wyrażenia (2x−1)(2x+1)−(2x+3)2 dla x= √7−2 /6. Zapisz liczbę p
w postaci a+b√c, gdzie a, b, c są liczbami całkowitymi. Prosze o pomoc w tych zadaniach bo
kompletnie sobie z nimi nie radze.
5 paź 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √7 − 2 | |
podstaw x = |
| i dokonaj przekształceń koniecznych do otrzymania wyniku |
| | 6 | |
5 paź 13:32
ania: najpierw zrób porządek w wyrażeniu, a dopiero potem podstaw x
5 paź 14:17
ania:
= −12x −10 =−2√7 + 4 −10 = −2√7 −6
a= −6 b= −2 c= 7
5 paź 14:20