matematykaszkolna.pl
Wektory - prosze o pomoc GdaK: Witam! Mam problem z wektorami. Jak mam w "Zad. 1" znaleźć współrzędne tych wektorów? Jak mam to niby zrobić? Odmierzyć po kratce, czy po prostu A = [xA, yB]? O co chodzi z tymi wersorami? Jest to dla mnie nowość i pierwszy raz się z taki mczymś spotykam. W "Zad. 6" po rozłożeniu na składowe w jaki sposób mam zapisać analityczną postać składowych? Bardzo proszę o pomoc, wytłumaczenie i wyrozumienie. Dzięki.
5 paź 01:33
GdaK: Tutaj link do zadań: http://jpghost.pl/123_1349384620/
5 paź 01:34
Gustlik: rysunekPo x jeżeli w prawo to +, jeżeli w lewo to − Po y jeżeli w górę to +, jeżeli w dół to − − jak na osiach. Np.: a=[2, 3] b=[−5, 1] c=[−4, −2] d=[2, −3] e=[2, 0] f=[−3, 0] g=[0, 3] h=[0, −2]
5 paź 01:56
GdaK: W tym "zad. 6" to po prostu po rozłozeniu podać współrzędne składowych tak? O co chodzi dokładnie z tymi wersorami. Widziałem na internecie coś takiego: np. wektor A = [ixA, jyA] − o co biega?
5 paź 02:04
Gustlik: rysunekWersor to wektor jednostkowy osi, czyli wektor równoległy do dane osi i o długości 1. Wersor osi OX to i, a wersor osi OY to j. Zapis A=[ixA, jyA] oznacza to samo, co A=[xA, yA] Np. a=[2, 3] możemy zapisać tak: a=[i2, j3]=[2i, 3j]=2i+3j Na rysunku wersory oraz przykładowy powyższy wektor a.
5 paź 02:45