Wektory - prosze o pomoc
GdaK: Witam!
Mam problem z wektorami. Jak mam w "Zad. 1" znaleźć współrzędne tych wektorów? Jak mam to niby
zrobić? Odmierzyć po kratce, czy po prostu A = [xA, yB]? O co chodzi z tymi wersorami? Jest
to dla mnie nowość i pierwszy raz się z taki mczymś spotykam.
W "Zad. 6" po rozłożeniu na składowe w jaki sposób mam zapisać analityczną postać składowych?
Bardzo proszę o pomoc, wytłumaczenie i wyrozumienie.
Dzięki.
5 paź 01:33
5 paź 01:34
Gustlik:

Po x jeżeli w prawo to +, jeżeli w lewo to −
Po y jeżeli w górę to +, jeżeli w dół to − − jak na osiach.
Np.:
a→=[2, 3]
b→=[−5, 1]
c→=[−4, −2]
d→=[2, −3]
e→=[2, 0]
f→=[−3, 0]
g→=[0, 3]
h→=[0, −2]
5 paź 01:56
GdaK: W tym "zad. 6" to po prostu po rozłozeniu podać współrzędne składowych tak? O co chodzi
dokładnie z tymi wersorami. Widziałem na internecie coś takiego:
np. wektor A = [ixA, jyA] − o co biega?
5 paź 02:04
Gustlik:

Wersor to wektor jednostkowy osi, czyli wektor równoległy do dane osi i o długości 1. Wersor
osi OX to i, a wersor osi OY to j. Zapis A=[ix
A, jy
A] oznacza to samo, co A=[x
A, y
A]
Np. a
→=[2, 3] możemy zapisać tak:
a
→=[i2, j3]=[2i, 3j]=2i+3j
Na rysunku wersory oraz przykładowy powyższy wektor a
→.
5 paź 02:45