Iloczyn wektorowy
trotex: Iloczyn wektorowy dobrze zrobiłem zadanie ? Do sprawdzenia
|a x b | − nie mogę zrobić nad a i b strzałek ,ale to są wektory |a| = 1 |b| = 5
a * b = −3 − zamiast gwiazdki iloczyn otwarty , bo to iloczyn skalarny
obliczyłem kąt alfa z iloczynu skalarnego cosinusem i wyszedł kąt 126,869 : −3=1*5*cosα
cosα=−0.6 α=126,869
Potem podstawiłem na wzór iloczynu wektorowego , ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie
c = 1*5*sin126,869 = 5*0.8= 4
5 paź 21:27
Ingham: jest git, ale po co wyliczasz (znajdujesz w tablicach kąt α)
skoro cosα = −0,6, więc α ∊ (90
0, 180
0) => sinα > 0
z jedynki trygonometrycznej
cos
2α + sin
2α = 1
teraz korzystam, z tego powyżej, ze sinα > 0
5 paź 21:35
trotex: Pan wykładowca mówił , żeby wykorzystać opcję arccos , a to co ty rozpisałeś to nie za bardzo
rozumiem .
5 paź 21:42
trotex: skąd wziąłeś to 9/25 ? tylko tego nie wiem
5 paź 21:47
trotex: to co nikt nie wie skąd to −9/25

?
5 paź 22:22