dla jakich x spelniona jest rownosc
klasa3: Dane są funkcje g(x)=cosx+|cosx| i f(x)=sin2x
c) dla jakich x należących do rzeczywistych spełniona jest równość 1−f(2x)=[f'(x)]2, gdzie
f(x)=cos2x
5 paź 12:34
loitzl9006:
obliczamy pochodną
f'(x) = (cos2x)' = 2cos(x) * (cos(x))' = 2cos(x) * (−sin(x)) = −2sin(x)*cos(x) = −sin(2x)
[f'(x)]2 = sin2(2x)
1−f(2x)=[f'(x)]2
1−cos2(2x)=sin2(2x)
1 = sin2(2x) + cos2(2x) wyszła jedynka trygonometryczna
czyli równość jest spełniona dla każdego x rzeczywistego
5 paź 12:40
loitzl9006: oczywiście zakładam że f(x)=cos2x (tak jak jest napisane w podpunkcie c)
5 paź 12:42
klasa3: a możesz mi wytłumaczyć na czym polega wyznaczanie pochodnej, bo jeszcze tego nie było na
lekcji
5 paź 12:48
loitzl9006:
Pochodna funkcji f(x) to taka funkcja f'(x), która określa, jak szybko zmieniają się wartości
funkcji f(x) pod wpływem zmiany argumentów. Wyznaczenie pochodnej polega więc na znalezieniu
f'(x), mając dane f(x).
Np weźmy taką funkcję f(x)=2x. Widać z jej wykresu, że będzie stale rosnąca. Jej tempo wzrostu
jest
stałe. Pochodną funkcji f(x) będzie więc jakaś funkcja
stała. Będzie to funkcja
f'(x)=2, bo jeżeli weźmiemy jakiś argument funkcji f(x), np. x=2, to wtedy f(2)=4. Weźmy teraz
x=2.1. Wtedy f(2.1)=4.2. Pod wpływem zmiany argumentu o 0.1, jej wartość zmieniła się o
wartość dwukrotnie większą, czyli o 0.2. Ta
dwukrotność jest zawarta w tej pochodnej
f'(x)=2.
Gdy zaś mamy jakąś funkcję stałą, przypuśćmy f(x)=−6, to mimo zmian argumentów, jej wartość
będzie ciągle taka sama (nie będzie w ogóle zmian wartości funkcji). Czyli pochodna f'(x)=0 i
tak jest dla każdej funkcji stałej.
Licząc pochodne bardziej skomplikowanych funkcji, posługujemy się wzorami zawartymi np. w
artykule
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna
W naszym przykładzie trzeba policzyć pochodną funkcji złożonej. To jest trochę trudniejsze i
jakbym parę słów o tym napisał to założę się żebyś nie załapał o co chodzi...
Spójrz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html tutaj masz m. in. pochodne funkcji złożonych
Pochodnych w szkole nie było i tak od razu kazali takie rzeczy obliczać? Dziwne.
5 paź 13:13
klasa3: przygotowanie do matury zaczęliśmy i lecimy z zestawami co tydzień
5 paź 13:25
loitzl9006:
Eee, to jak klasa 3 i matura 2013 to nie przejmuj się pochodnymi. Nie będzie ich na pewno,
dopiero będą na studiach.
Kiedyś (do 2007 włącznie) pochodne były na maturze rozszerzonej, a wrócą dopiero w 2015r.
5 paź 13:32