zadania z testu kwalifikacyjnego na studia
Jo-anna: Witam! Zdawałam test na studia matematyczne, znam też już odpowiedzi typu TAK/ NIE, lecz wciąż
ie mogę zrozumieć kilku zadań. Prosiłabym o jakąś wskazówkę do ich rozwiązania.
1. Czy w podanym zbiorze trójkątów istnieją trójkąty o dowolnie dużym polu
a) zbiór trójkątów opisanych na okręgu o promieniu 1.
b) zbiór trójkątów o obwodzie 1.
[ co rozumieć pod nazwą dowolnie duże pole? odp na a−T, b− N, dlaczego?]
2. Czy w podanym zbiorze czworokątów istnieją czworokąty o dowolnie małym polu:
a)zbiór prostokątów o przekątnych długości 1, T
b)zbiór czworokątów opisanych na okręgu o promieniu 1 N
c) zbiór rombów o bokach długości 1 T
d)zbiór czworokątów wypukłych o obwodzie 1? T
3. Czy liczna n
n jest podzielna przez 2
100, jeżeli
a) n=123 N
b) n=82 N
c) n=32 T
d) n+52 T
[ ad.a) coś podobno dlatego, ze podstawa nie jest parzysta, ale nie rozumiem, a w ad.b) że jest
podzielna prze 2, ale nie przez 4...

?]
| | | | | |
4. Czy równość | = | jest prawdziwa dla:
|
| | | |
a) n=21 k=8 N
b) n=49 k=21 T
c) n=38 k=15 N
d) n=27 k=10 T
[miałam to wyliczyć bez kalkulatora, jak to zrobić? obiło mi się, ze n=2k+7, ale skąd to się
wzięło?]
5. Czy istnieje taka liczba rzeczywista x> 2012, że 2
x>x
2012
[odpowiedz brzmi tak, ale jak odpowiedzieć na to pytanie bez jakichkolwiek obliczeń?]
6. W turnieju wzięło udział 15 szachistów. Żadnych dwóch nie rozegrało ze sobą więcej niż
jednej partii szachów. Czy jest możliwe, aby w czasie turnieju każdy z zawodników rozegrał:
a) dokładnie 5 partii N
b) dokładnie 9 partii N
c) dokładnie 7 partii N
d) dokładnie 6 partii? T
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam
5 paź 22:18
Amaz:
Przeciez zadanie 4 jest proste, czego nie wiesz? Wystarczy porównać, poskracać i zobaczyć czy
to jest to samo. Przykład a:
| 21! | | 21! | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒
|
| 8!13! | | 15!6! | | 8! | | 6!*14*15 | |
| | 1 | | 1 | |
⇒ |
| = |
| , tutaj już chyba jasno widać, że równość prawdziwa nie jest. |
| | 7*8 | | 14*15 | |
5 paź 22:43
Tomek.Noah: | | | |
z 4 chodzi o to że w dwumianach jest pewien trik a mianowicie ze wyrazy | co do wartosci |
| | |
| | | |
jest rowna dwumianowi | i tak chyba najszybciej sie da znalesc  bez kalkulatora  |
| | |
5 paź 22:51
Tomek.Noah: w 5 choćby nawet 0 jak sobie podstawisz
5 paź 22:53
Tomek.Noah: wróć nie zauważyłem warunku xD
5 paź 22:53
Amaz:
To prawda Tomek.Noah, ale takie rzeczy powinno się samemu zauważać.
5 paź 22:54
ICSP: 0 > 2012 ?
5 paź 22:54
Godzio:

Zad. 1
Obwód jest ograniczony, pole od niego zależy więc również jest ograniczone
Jeśli chodzi o trójkąt opisany na trójkącie, patrz rysunek − jeśli ramiona będą prawie pionowe
to będzie dowolnie duże pole
5 paź 22:56
Tomek.Noah: co do 5 to dziwne bo jak mam
x>2012
2
x>x
2012
log
22
x>log
2x
2012
x>2012*log
2x gdzie x>2012 to log
2x jest wieksze od jedynki więc sprzeczność
5 paź 22:56
Godzio: Zad. 2
82 = 2 * 41
(2 * 41)82 = 282 * 4182, a 282 nie dzieli 2100
analogicznie reszta
5 paź 22:59
Amaz:
Godzio chodzisz na wyklady A czy B?
5 paź 22:59
Godzio:
B
5 paź 23:02
Amaz:
Jak chcesz to mam na kompie skany starych kartkówek i kół z wdm B
5 paź 23:05
Godzio:
Nie trzeba, mam tego ful ze strony wykładowcy i do części są rozwiązania więc spoko
5 paź 23:09
Amaz:
Ok, jakbyś czegoś potrzebował, to Ci pomogę w miarę możliwości.
5 paź 23:11
Godzio:
Ok

Będę pamiętać
5 paź 23:14