kresy - ciągłość
michał: Proszę o pomoc z Kresami. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Podać jakieś przykłady −
najlepiej jakieś takie rozwiązane. I jakieś do rozwiązania

?. Kompletnie nie rozumiem o co w
tym chodzi.
5 paź 21:15
5 paź 21:16
michał: | | 1 | |
Nie nie o to. Np.: Znajdź kresy zbioru B = { |
| , x∊ℛ} |
| | x4 + 1 | |
5 paź 21:18
michał: może jednak ktoś?
5 paź 21:47
trotex: chodzi ci o ograniczenie z dołu i z góry ?
5 paź 21:49
michał: tak
5 paź 21:53
Eta:
kres dolny = 0 kres górny=1
5 paź 21:57
michał: ale Eto mogłabyć wytłumaczyć? Co szukać na co zwracać uwagę. Podać jakieś przykłady z
wytłumaczeniem i jakieś mi zadać ?
5 paź 21:58
trotex: W sumie to jeszcze tego się nie uczyłem , ale może to ci pomoże mam tylko definicje :
Mówimy , że zbiór A⊂R jest ograniczony z dołu , jeżeli ∃m ∊R ∀x ∊A x≥m <=> "istnieje liczba
m należąca do zbioru liczb rzeczywistych , taka , że dla każdej liczby x ze zbioru A zachodzi
warunek że x≥m
Mówimy , że zbiór A⊂R jest ograniczony z góry , jeżeli ∃M ∊R ∀x ∊A x≤M
Zadania będę szukał dopiero jutro
5 paź 22:01
Eta:
| | 1 | |
dla x=0 |
| = 1 −−− tylko jedna taka wartość |
| | 0+1 | |
| | 1 | |
dla x= 3 lub x= −3 |
| czyli ułamki zmierzają do zera |
| | 82 | |
zatem kresem dolnym jest zero
5 paź 22:02
michał: a kres górny? to od czego zależy. I można prosić o jakieś przykłady dla praktyki?
5 paź 22:08
5 paź 22:11
michał: czyli gdyby A = <2, 6> to kres dolny 2, kres górny 6? A można prosić o jakieś przykłady?

[dziękuję z góry za pomoc]
5 paź 22:12
michał:
5 paź 22:24
Święty: Tak. Kresy dobrze znalazleś.
Zajrzyj do zbioru zadań Gewert, Skoczylas − Przyklady i zadania bodajże po wiecej przykladów
5 paź 23:10
michał: ale można prosić jakiś przykład? aby nie opierać się tylko na książkach?
5 paź 23:52
michał: A jak zrobić coś takiego:
"Udowodnij, ze inf(1, 2) = 1.". Rozumiem, że musimy pokazać, że A = {n; n∊(1,2)}, no i widać,
że kresem dolnym jest 1. Ale jak to zapisać poprawnie?
6 paź 11:52
michał: proszę o pomoc
6 paź 12:06
michał:
6 paź 12:49
michał: pomoże ktoś?
6 paź 16:59
michał: Mógły podać ktoś jakieś przykłady
6 paź 20:28
michał:
6 paź 21:34