Kres dolny zbioru
Magnolia: Wyznacz kres dolny zbioru :
11 lut 23:49
Godzio: Najpierw napisz, czym wg Ciebie jest kres dolny zbioru ?
11 lut 23:52
Magnolia: Kres dolny to najwieksze ograniczenie dolne zbioru...
hmm, kresem dolnym będzie n?
12 lut 00:22
Godzio:
| | 1 | |
Nie, dałem wskazówkę, jaka jest najmniejsza wartość wyrażenia: 1 + |
| jeśli n jest dowolne |
| | n | |
12 lut 00:24
Magnolia: no to przyjmijmy, że n jest równe 0 wtedy namniejsza wartosc wyrażenia bedzie równa 1... to 1
jest kresem dolnym w takim razie?
12 lut 00:30
Godzio:
| | 1 | |
Biorąc n super duże |
| dąży nam do 0, nie można przyjąć za n = 0 |
| | n | |
12 lut 00:31
Magnolia: to w takim razie n=1 ?
12 lut 00:34
Godzio:
"Biorąc n super duże"
np. n = 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Jest bardzo blisko 0
12 lut 00:41
Magnolia: n=+nieskonczonosc?
12 lut 00:49
Godzio:
Tak

Tylko może lepiej n → +
∞
12 lut 00:52
Magnolia: a tak dla jasności kres górny też bedzie się zawierał w +∞?
12 lut 01:28
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Nie, |
| dąży do 0, największą wartość przyjmuje dla n = 1: |
| n = 1= 1 |
| | n | | n | |
Zatem kresem górnym jest 2
12 lut 01:30
Magnolia: Dziękuję za pomoc!
12 lut 01:48