Wyznacz reszte z dzielenia
klasa3: Wielomian W(x)=x3−(k+m)x2−(k−m)x+3 jest podzielny przez dwumiany: (x−1) i (x−3). c) suma
wszystkich współczynników wielomiani Pn(x) jest równa limn−>nieskoń. (1+1/2+1/4+...+1/2n) a
suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników przy
jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu Pn(x) przez
dwumian x2−1
5 paź 12:31
ZKS:
Skoro jest podzielny przez (x − 1) oraz (x − 3) to W(1) = 0 i W(3) = 0 wykorzystaj ten fakt.
5 paź 12:34
klasa3: czyli mam postać P(x)=x3−3x2−x+3
jak rozwiazać że 1−3−1+3=limn→+∞(1+1/2+1/4+..+1/2n)
5 paź 12:40
klasa3: muszę to w ogole liczyć? czy starczy że to P(x) podziele przez (x−1))x+1)?
5 paź 12:42
ZKS:
Według mnie c) to oddzielny przykład.
5 paź 12:43
klasa3: Wyszło mi, że reszty nie ma
po dzieleniu mam postać
W(x)=(x−1)(x+1)(x−3)
5 paź 12:44
klasa3: to jak mam to zrobić?
5 paź 12:44
ZKS:
Przepisz tutaj całe zdanie jeszcze raz jak ono brzmi.
5 paź 12:46
klasa3: W(x)=x3−(k+m)x2−(k−m)x+3 jest podzielny przez (x−1) i (x−3)
a) oblicz wspolczynniki k i m
b) dla jakich wartośći s spełniona jest nierówność W(x)≤0?
c) suma wszystkich wspolczynnikow wielomianu Pn(x) jest rowna lim n→+∞(1+1/2+1/4+..+1/2n), a
suma wspolczynnikow przy nieparzystych potegach zmiennej rowna jest sumie wspolczynnikow przy
jej parzystych potegach. Wyznacz resztę R(x) powstała z dzielenia wielomianu Pn(x) przez
dwumian x2−1
a i b mam zrobione.
5 paź 12:52
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞ (1 + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + ... + |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | | | |
lim
n → ∞ 2 = 2
5 paź 13:02
klasa3: i z tego wychodzi, że k=1?
5 paź 13:05
klasa3: a m=−1?
5 paź 13:07
ZKS:
Nie rozumiesz zadania Pn(x) nie wiadomo jakiego jest stopnia wiadomo tylko że suma wszystkich
współczynników wynosi 2 (zostało obliczone) więc Pn(1) = 2. Następnie mamy informację że suma
współczynników przy nieparzystych potęgach jest równa sumie współczynników przy parzystych
potęgach więc Pn(−1) = 0 wykorzystaj to zapisz co Ci wyszło.
5 paź 13:11
ZKS:
Pytanie do Ciebie skąd masz takie fajne zadania?
5 paź 13:14
ZKS:
Pn(x) = axn + bxn − 1 + cxn − 2 + ... + wx2 + px + q
Aby wyznaczyć sumę współczynników należy policzyć Pn(1) ponieważ
Pn(1) = a * 1n + b * 1n − 1 + c * 1n − 2 + ... + w * 12 + p * 1 + q
Pn(1) = a + b + c + ... + w + p + q skoro obliczyliśmy ile wynosi suma wszystkich
współczynników możemy to wstawić a + b + c + ... + w + p + q = 2 tak więc
Pn(1) = 2.
5 paź 13:22
ZKS:
Teraz pomyśl dlaczego wykorzystałem Pn(−1) i dlaczego to wynosi 0.
5 paź 13:23
klasa3: Nie mam pojęcia. / zadania do przygotowania do matury od mojej P.Prof.
5 paź 13:30
klasa3: gdy x bedzie liczba ujemna to wspolczynniki przy potegach parzystych beda dodatnie a przy
nieparzystych pozostana ujemne, w rezultacie ich suma bedzie rowna zeru
5 paź 13:39
ZKS:
Przyjmy że n jest liczbą parzystą zatem z warunków zadania wiemy że "Suma współczynników przy
nieparzystych potęgach jest równa sumie współczynników przy parzystych potęgach" tak więc
a + c + ... + w + q = b + ... + p ⇒ a − b + c + ... + w − p + q = 0 a tylko
Pn(−1) da nam taką sytuację.
Pn(−1) = a * (−1)n + b * (−1)n − 1 + c * (−1)n − 2 + ... + w * (−1)2 + p * (−1) + q
Pn(−1) = a − b + c + ... + w − p + q a wiemy że a − b + c + ... + w − p + q = 0 czyli
Pn(−1) = 0.
Rozumiesz?
5 paź 13:39
klasa3: oczywiscie przy x=(−1)
5 paź 13:39
klasa3: tak
5 paź 13:40
ZKS:
To teraz do pracy wykorzystaj podane wskazówki i dokończ zadanie. Jeżeli będziesz chciał/a
sprawdzić wynik podaj otrzymaną odpowiedź.
5 paź 13:41
klasa3: Nie do końca wiem, co mam teraz zrobić. Mam wyznaczyż resztę z dzielenia przez x2−1, a jest
(x−1)(x+1) czyli muszyę liczyć Pn(1) i Pn(−1). Pn(−1)=0 czyli tutaj nei ma reszty, a Pn(1)=2,
czyli reszta z całości to 2?
5 paź 13:44
ZKS:
Dzielisz przez trójmian więc należy spodziewać się reszty w postaci dwumianu R(x) = ax + b.
5 paź 13:45
klasa3: dziele przez dwumian (x2−1)
5 paź 13:47
ZKS:
Możemy zapisać następująco Pn(x).
Oznaczam trójmian x2 − 1 jako Q(x)
Pn(x) = G(x) * Q(x) + R(x) skoro wiemy że Pn(1) = 2 oraz Pn(−1) = 0 to wykorzystajmy to.
{Pn(1) = G(1) * Q(1) + R(1)
{Pn(−1) = G(−1) * Q(−1) + R(−1)
5 paź 13:48
klasa3: i jak to wykorzystać
5 paź 13:50
ZKS:
Rzeczywiście przepraszam za wprowadzenie w błąd chodziło mi o to że dzielisz przez wielomian
stopnia drugiego i należy się spodziewać reszty o stopień mniejszy.
5 paź 13:52
ZKS:
Ile wynosi Pn(1) następnie Q(1) i R(1) napisz.
5 paź 13:53
klasa3: czyli moje rozumowanie, że reszta z całości to 2 jest dobre?
5 paź 13:53
ZKS:
Dać Ci przykład że się mylisz?
5 paź 13:55
klasa3: Pn(1)=2
Q(1)=0
czyli
2=0 *G(x)+R(x)
czyli R(x)=2
5 paź 13:56
ZKS:
Przecież jasno i wyraźnie napisałem tam R(1) a nie R(x) ile wynosi R(1) napisz.
5 paź 14:01
ZKS:
Mamy F(x) = x3 + 4x2 + x − 6 oraz Q(x) = x2 − 1
F(1) = Q(1) i F(−1) = −4 Q(−1) = 0
i według Ciebie ta reszta wynosi −4 jeżeli F(x) podzielimy przez Q(x)?
5 paź 14:02
klasa3: to tego nie wiem
5 paź 14:03
ZKS:
Napisałem R(x) = ax + b więc ile wynosi R(1)?
5 paź 14:05
klasa3: a+b
5 paź 14:05
ZKS:
W porządku czyli napisz jak wygląda pierwsze równanie w układzie nierówności.
5 paź 14:08
ZKS:
Oczywiście układzie równań.
5 paź 14:09
klasa3: Pn(1)=G(1)*Q(1)+a+b
2=0+a+b
2=a+b ?
Gubię się teraz.
5 paź 14:13
ZKS:
Tak teraz identycznie zapisz drugie równanie.
5 paź 14:17
klasa3: Pn(−1)=G(−1)*Q(−1)+R(−1)
0=G(−1)*0−a+b
0=b−a
a=b
2=2b
b=1
a=1
R(x)=x+1
?
5 paź 14:20
ZKS:

Wszystko w porządku. I jak wyszła Ci ta Twoja reszta równa 2?
5 paź 14:22
klasa3: Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz widzę, że moje rozumowanie było złe
5 paź 14:24
ZKS:
Proszę bardzo nie ma za co.

Mam nadzieję że wyjaśniłem wszystko zrozumiale i nie ma już żadnych wątpliwości.
5 paź 14:26
klasa3: Teraz rozumiem wszystko jasno
5 paź 14:28
5 paź 14:29