Oblicz sume pierwiastkow
klasa3: Oblicz sumę pierwiastków wielomianu 2x4+4x3+px2+qx+2 przy założeniu, żę posiada on cztery
różne pierwiastki.
5 paź 12:29
ZKS:
Mamy do policzenia x
1 + x
2 + x
3 + x
4.
Wykorzystując wzory Viete'a dla wielomianu stopnia czwartek jeżeli
W(x) = ax
4 + bx
3 + cx
2 + dx + e
| | b | |
x1 + x2 + x3 + x4 = − |
| |
| | a | |
Teraz pozostaje wstawić w miejsce a oraz b liczby i obliczyć.
5 paź 14:34
ZKS:
Jej nie czwartek tylko
czwartego oczywiście.
5 paź 14:34
klasa3: Dzięki !
5 paź 14:38
ZKS:
Na zdrowie.
5 paź 14:38
ZKS:
Jeżeli nie wiesz skąd się biorą wzory Viete'a można je wyprowadzić sobie.
5 paź 14:39
5 paź 14:43
ZKS:
Następnym razem będę sprawdzał forum czy przypadkiem nie było już dawanego zdania.
5 paź 14:46
ICSP: Oj tam nie musisz
5 paź 14:47
ZKS:
ICSP znalazłem fajne zadanie z trygonometrii może chcesz nawet nie robiłem go bo
przez przypadek znalazłem przed chwilą?
5 paź 14:52
ICSP: Mogę spojrzeć
5 paź 14:53
Ajtek:
Cześć
ZKS 
.
Też se zerknę i tylko zerknę podejrzewam

.
5 paź 14:54
ZKS:
(cos(x))sin2(x) − 3/2sin(x) + 1/2 = 1
Nie wiem czy to czytelnie zapisałem ale jeżeli nie będziesz mógł czegoś rozczytać to napiszę
na dużych liczbach.
5 paź 14:55
ICSP: | | 3 | | 1 | |
cosx jest podniesiony do potęgi : sin2x − |
| sinx + |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 14:56
ZKS:
Witam
Ajtek i nie mów głupot tylko też zrób sobie.
5 paź 14:56
ZKS:
Tak.
5 paź 14:57
ICSP: Czyli mamy trzy przypadki :
1
o cosx = 1
2
o cosx = −1 i wtedy muszę sprawdzić dodatkowo dla jakich x licznik będzie parzysty
3
o cosx dowolny oraz wykładnik = 0
5 paź 14:58
ZKS:
Według mnie okej bo sam by tak zrobił heh zadanie ciekawe a
ICSP w 5 sekund już zrobił.
5 paź 15:00
ZKS:
Mi się wydaję że właśnie na tym haczyk polega żeby sprawdzić ten warunek dla cos(x) = −1.
5 paź 15:01
ICSP: | | 3 | | 1 | |
Nom. Tutaj jest haczyk. Stawiam na to że trzeba pokazać iż sin2x − |
| sinx + |
| nigdy |
| | 2 | | 2 | |
nie przyjmie wartości 2 a tym bardziej 4 itd.
5 paź 15:04
ZKS:
Damy to zadanie
asdf bo on ma teraz troche trygonometrii na matematyce.
5 paź 15:20