Oblicz resztę z dzielenia. Oblicz sumę pierwiastków.
klasa3: a)Wiedząc, że trójmian ax3+bx+2 przyjmuje największą wartość=11 dla x=3 oblicz resztę z
dzielenia wielomianu 2x4+4x3+ax2+bx+2 przez dwumian x−1
c) Oblicz sumę pierwiastków wielomianu 2x4+4x3+px2+qx+2 przy założeniu, żę posiada on cztery
różne pierwiastki.
4 paź 12:09
Patronus: a)
| | −b | | −Δ | |
masz podany wierzchołek przyrównaj go do ( |
| , |
| ) i wylicz a i b, |
| | 2a | | 4a | |
potem podstaw je do wielomianu i wylicz W(1)
4 paź 12:59
ICSP: c) suma pierwiastków to −2
4 paź 13:39
ICSP: oczywiście w a) jest błąd
4 paź 13:39
klasa3: jaki jest ten błąd w a? bo właśnie jakieś głupoty mi wychodziły
4 paź 13:47
ICSP: zła potęga jest przy x.
Powinno być x2 a jest x3
4 paź 13:50
klasa3: jak wyszło −2?
4 paź 13:52
klasa3: no tak błąd przy przepisywaniu
4 paź 13:54
ICSP: wzory Viete'a znasz ?
ax
2 + bx + 2
| | −b | |
xw = 3 = |
| ⇒ −b = 6a ⇒ b = −6a |
| | 2a | |
zatem mogę zapisać trójmian w postaci :
ax
2 − 6ax + 2
teraz z warunku w(3) = 11
11 = 9a − 18a + 2
−9a = 9
a = −1 ⇒ b = 6
Reszta to już banał
4 paź 13:57
klasa3: Dzięki !
4 paź 14:47
klasa3: a może ktoś rozpisać c)?
4 paź 14:53