oblicz pochodna
jok: a)
[x
2*2
x*sinx]'= (x
2)*(2
x)*(sinx)= [(x
2)*(2
x)]* (sinx)= [(x
2)'2
x + (2
x)'x
2 ] (sinx)' =
[2x*2
x + x
2*2
xln2] * [(sinx)]'= a * (sinx)' = a*cosx
[2x*2
x + x
2*2
xln2] = a
Skrót w/w przykładu, [ a(x)b(x)c(x) ] = [a(x)*b(x)]' * c(x)' = [a(x)'*b(x) + a(x) * b(x)'] *
c(x)' = COŚ * c(x)'?
b)
| | 1 | |
arctg( |
| ) =  , |
| | x | |
| | 1 | |
arctg(c) = |
| * (c)' |
| | c2 + 1 | |
Proszę o podpowiedzi
5 paź 20:34
Artur z miasta Neptuna:
a) a miby skad ten wzor? w takim razie pochodna z x*x*x = 2x co jest bzdura
5 paź 20:42
Artur z miasta Neptuna:
b) no i teraz wroc z podstawienia i masz juz prawie pochodna
5 paź 20:43
jok: ciężki przykład ten a), jak mam się do tego zabrać? jeżeli mam [a(x) * b(x)]' = a(x)' b(x) +
b(x)' a(x)
to jak bedzie a*b*c?
[a'b + b'a]'c' = (a'b + b'a)'(c) + c' ( a'b + b'a)
5 paź 20:54
5 paź 23:02