funkcja
adaś:
| | x | |
funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| |
| | x2+4 | |
Uzasadnij że istnieje nieskończenie wiele par różnych liczb rzeczywistych ,dla których funkcja
f przyjmuje tę samą wartość podaj wszystkie pary różnych liczb całkowitych o tej własności.
proszę o pomoc nie wiem co tu zrobić
5 paź 18:12
tad:
| x | | y | |
| = |
| ... dla x≠y xy=4
|
| x2+4 | | y2+4 | |
| | 4 | |
....czyli pary tworzymy jako x i |
| |
| | x | |
5 paź 18:45
adaś: pod czwórką nie powinno być y ? Można jaśniej , tylko tyle obliczeń wystarczy ?
5 paź 21:31
adaś: pomoże ktoś?
6 paź 11:22
Aga1.: mnożysz na "krzyż"
y(x
2+4)=x(y
2+4)
x
2y+4y−xy
2−4x=0
xy(x−y)−4(x−y)=0
xy(x−y)=4(x−y) // : (x−y) i tu potrzebne jest założenie,żex−y≠0
Pary liczb całkowitych
(−1, −4), (1,4), (4,1), (−4,−1)
6 paź 12:36
adaś: dzięki
6 paź 13:39
adaś:
a mógłbym prosić a kilka rozwiązań do tego zadania, to znaczy kilka sposobów rozwiązań, bym
sobie to przeanalizował lepiej.
6 paź 13:46
adaś: ?
6 paź 15:51