| 4 | ||
tgx + ctgx = | ||
| √3 |
| 1 | π | |||
ctgx= | , tgx≠0⇔ | +kπ, k∊C | ||
| tgx | 2 |
| 4 | ||
tgx+ctgx= | ||
| √3 |
| 1 | 4 | |||
tgx+ | = | |||
| tgx | √3 |
| tg2x+1 | 4 | ||
= | |||
| tgx | √3 |
| sinx | cosx | ||
+ | = U{4]{√3} | ||
| cosx | sinx |
| sinx2x + cos2x | 4 | ||
= | |||
| sinxcosx | √3 |
| √3 | ||
2sinxcosx = | ||
| 2 |
| √3 | ||
sin2x = | ||
| 2 |
| π | ||
2x = | ||
| 3 |
| π | ||
x = | ||
| 6 |
| sinx | cosx | 4 | |||
+ | = | ||||
| cosx | sinx | √3 |
| sin2x+cos2x | |
=U[4}{√3} | |
| sinxcosx |
| 1 | 4 | ||||||||
= | |||||||||
| √3 |
| √3 | ||
sin2x= | ||
| 2 |
| π | ||
1 seria. 2x= | +2kπ | |
| 3 |
| π | ||
x= | +kπ | |
| 6 |
| 2 | ||
2 seria 2x= | π+2kπ | |
| 3 |
| π | ||
x= | +kπ | |
| 3 |
| π | π | |||
Odp x= | +kπ lub x= | +kπ, k∊C | ||
| 6 | 3 |