matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczbę zapisz w postaci.
Jula:
Liczbę 2/
√
3
−1 − 1/
√
3
+1 zapisz w postaci a +b
√
c
, gdzie a , b , c są liczbami wymiernymi.
5 paź 12:31
loitzl9006:
2
1
2(
√
3
+1) − (
√
3
−1)
√
3
+3
−
=
=
=
√
3
−1
√
3
+1
(
√
3
−1)(
√
3
+1)
3−1
3
1
=
+
√
3
2
2
3
a =
2
1
b =
2
c = 3 Na przyszłość popraw zapis wyrażeń matematycznych (zapoznaj się z zapisem ułamków zwykłych
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
)
5 paź 13:29
pigor:
... np. tak :
2
1
1
√
3
−1−
=
−1 =
−1 =
−1+
1
3
√
3
, gdzie
√
3
√
3
√
3
3
a=1,b=
1
3
,c=3 . ...
5 paź 13:31