matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.10.2010
Zadania
Odp.
3
Black_Fencer:
Witam, mam problem z następującym zadaniem (czy raczej jego częścią), na sprawdzianie nie potrafiłem go wykonać, teraz też myślę i nic wymyślić nie mogę, a chciałby przygotować się na
6
bp48:
Na ile sposobów mozna przyporządkować kazdemu spośród pięciu uczniów ocenę(od 1do 6) z matematyki, jeśli tylko dwóch uczniów moze otrzymać oceny wyższe od 4?
3
jarek:
prawdopodobieństwo , że student nie zda egzaminu wynosi 0,3. Jakie jest prawdopodobieństwo że zda egzamin?
1
sdutendka:
Zadanie polega na sprawdzeniu ciągłości funkcji w punkcie. Oczywiście do rozwiązania zadania potrzebna jest znajomość przynajmniej granic.
1
Madzia:
rozwiaz rownanie x/(x−1) + x/(x−1)
2
+ x/(x−1)
3
+ ... <1, w ktorym lewa strona jest suma nieskonczonego zbieznego szeregu geometrycznego.
20
Madzia:
nie wykonujac dzielenia, wykaz, ze W(x)=x
4
−x
3
−4x
2
−2x−12 jest podzielny przez V(x)=x
2
−x−6. rozwiaz rownanie w(x)=0.
1
jarek:
przekątna kwadratu ma długość 5
√
2
. jego pole równa się a. 50 b. 25 c. 20 d. 20
√
2
18
Keisim:
Witam, czy orientuje się ktoś w liczbach zespolonych?
2
jarek:
Promień okręgu o równaniu x
2
+ y
2
= 81 wynosi a. 9 b. 3 c. 81 d. 14
11
monika:
x
3
−2
Oblicz lim
x
→
1
X
2
−3x+2
moj pomysł na to był taki zeby X
2
−3x+2 przekształcic do postaci iloczynowej czyli (x−1)(x−2),
2
jarek:
pole sześcianu wynosi 54. Objętość tego sześcianu jest równa A. 1 B. 3 C. 9 D. 27
2
jarek:
ostrosłup ma 120 krawędzi. Liczba wierzchołków tego ostrosłupa wynosi: a. 240 b. 238 c. 120 d. 61
3
adia:
Mógłby mi ktoś szybko wytłumaczyć to?
4
ziutka:
rzucamy trzykrotnie kostka oblicz prawdopodobienstwo tego ze :
2
Madzia:
Postprzez s2b3k » Dzisiaj, 15:26 1. wyznacz licze rozwiazan rownania (m+1)x
2
− (m+1)x −1 =0 w zaleznosci od parametru m. dla
2
Maaalenki:
21!
24!
2
elwirka 17:
: w trapezie prostokątnym dane są pdstawy długości 15 cm i 12 cm ,kąt ostry przy podstawie 60 stopni.Oblicz obwód i pole trapezu
4
anka:
odcinek o końcach A(−4,5), B(4,−3) jest średnica okręgu o środku w punkcie S i promieniu r. Okrag ten przecina ujemna póloś OY w punkcie C:
1
mała:
Wyznacz równania okręgółw stycznych do obu osi układu współrzędnych i przechodzących przez punkt P(2,−1). Prosze o pomoc...
2
aga:
Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−3,1), B(4,−3), C(2,3). oblicz pole tego trójkata. Gubie sie gdzieś w obliczeniu długości, wychodzą mi pierwiastki, a potem we wzorze heronanie wiem co
4
jarek:
1, jaka jest mediana zestawu liczb 5,5,1,1,4? A. 5 B. 4 C. 1 D. 6
5
aaa:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
3
Moniś:
Monika: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6 dm3, a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
1
Patryk:
64 do potegi 4/3 =
7
aaa:
1. Rozwiąż nierówność: 3(x−1)*
√
−(x−1)(x+9)
≥0
1
Madzia:
1. wyznacz licze rozwiazan rownania (m+1)x
2
− (m+1)x −1 =0 w zaleznosci od parametru m. dla jakich wartosci parametru m rownanie to ma dwa rozne pierwiastki, oba wieksze od 2 ?
1
jarek:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm i tworzy z krawędziom boczną kąt 30 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
2
jarek:
środek okręgu stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y = 2, ma obie współrzędne ujemne. Promień okręgu ma długość 5. Wyznacz równanie tego okręgu .
1
Michal:
Próbowałem robić, ale mi nie wychodzi, jakoś się dziwnie za to zabieram: 5
x
*5+25
x
=6
4
Natalia:
a = log
9
18 i b= log
9
6 , to wartosc wyrazenia a−b jest rowna?
2
Ewelina:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
4x
2
−3x−1
1
Magda:
Pole trojkata prostokatnego jest rowne 60cm
2
. Jedna przyprostokatna jest o 7 cm dluzsza od drugiej.Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej tego trojkata.
1
jarek:
dany jest prostopadłościan którego podstawą jest kwadrat o boku długości x + 5, a wysokość ma długość 2x + 4. Podaj wzór , w postaci wyrażenia algebraicznego, opisując pole powierzchni
2
KAROLINA:
Punkty A=(2,0) i B=(12,0) sa wierzcholkami trojkata prostokatnego ABC o przeciwprostokatnej AB.Wierzcholek C lezy na prostej o rownaniu y=x. Oblicz wspolrzedne punktu C .
1
Asia:
Wyznaczyć granicę ciągu.
1
jarek:
pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości 10 i 0wynosi: a. 100 b. 200 c, 10 d, 20
1
kaadeel:
√
x
log
5
x−1
=5
1
jarek:
o ile procent zmniejszy się pole rombu, jeśli jedną przekątną rombu zwiększymy o 20%, a drugą przekątną skrócimy o 40%?
2
Natalia:
2
10
* 5
15
jest rowna liczbie
2
Aga:
Wykres funkcji f(x)=2(x−3)
2
+1 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu: a y=0
0
Asia:
n+3
a
n
=(
) do potęgi (n
2
+2n)
n
Wyznaczyć granicę ciągu. pomóżcie proszę
2
Proszę:
Bardzo prosę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić...
2
Bu.:
27x
3
+y
3
=? Wiem, że to mam wyliczyć, za pomocą wzoru skróconego mnożenia a
3
=b
3
−(a+b)(a
2
−ab+b
2
), ale
0
Remi.Talbot.:
Znając niektóre pierwiastki podanego wielomianu rzeczywistego, znaleźć pozostałe pierwiastki: W x=x6−6x518x4−28x331x2−22x14
1
elwirka 17:
Dane sa liczby:x=4+5
√
2
y=3−4
√
2
1
Niewazne :
Oblicz wartosc wyrazenia tgα − 3 sinβ * cos
2
α ,w ktorym α oraz β sa miarami katow ostrych trojkata prostokatnego o przyprostokatnych dlugosci 9 oraz 3
3
Kubon:
Biblia (I Księga Królewska rozdział 7,23) podaje, że na zlecenie króla Salomona zbudowano kolisty zbiornik na wodę o obwodzie 30 łokci i średnicy 10 łokci. Jakie przybliżenie liczby Pi
2
Ola:
Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 3
1
5
, a zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>0 jest przedział (−5,3). Wyznacz zwór funkcji f w postaci ogólnej
2
qwerty:
sinα+cosα=
√
2
sinα*cosα = ?
0
Ala:
3
Ola:
Prosta x=2 jest osią symetrii wykresu funkcji: a)f(X)=(x+1)(x−5)
5
Dwiekropki:
Zbadac monotonicznosc ciagu o wyrazie ogólnym a
n
:
0
kukulusia:
jeżeli a
2
=
√
7,5
to a=
2
Ala:
Dany jest okrąg o równaniu (x−2)
2
+(y+3)
2
=4. Które z poniższych zadań jest fałszywe
rozwiąż zadanie
3
kukulusia:
Jeżeli a=
√
6
(podstawa w trójkacie równoramiennym a ramiona maja 7,5 To pole =
38
Martaaa:
Zrobiłam większość tylko nie wiem czy dobrze:
2
2
2
2
*log
2
27+log
2
+log
2
=log
2
27*
*
=log
2
4=2
9
3
9
3
2
81
*log
3
4+log
3
+log
3
=log
3
108=x
3
2
3
x
=108
5
kaadeel:
oblicz! 3
12x
−11*3
8x
+19*3
4x
−9≥0
2
Monika:
Zbiorem wartości funkcji f(x)=x
2
+4x−6 jest przedział: A(−&,10>
1
kingulka032:
wartosc bezwzględna z x−1 =2
2
Monika:
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6 dm
3
, a przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
100
elwirka 17:
nie rozumiem o co tutaj chodzi czytałam to z 6 razy a tu nadal nic: Dane są zbiory:
3
kaadeel:
1
5−logx
+
2
logx+1
−1=0
3
Jeanne;-):
Wyznacz wymiary prostokąta, którego boki różnią się o 4, a przekątna ma długość 20
0
Asia:
Wiem,że jest to forum matematyczne,ale może znajdzie sie ktoś, kto pofrafi rozwiązać te zadania.
0
k... :
:::rysunek::: na podstawie zaleznosci szybkosc od czasu trwania ruchu narysuj wykres zaleznosci drogi od
1
kukulusia:
Jeżeli a
3
=6
√
6
to a=
6
Michał:
Wyrażenia do funkcji potęgowej: Pomożecie mi to przekształcić, bo nie wiem od czego zacząć
2
kingulka032:
wartośc bezwzględna z x−1=2
5
Alicja:
log
1
3
3*log
3
7*log
7
625
0
kukulusia:
CZY KTOŚ POMOZEDany jest szweśćian ABCD A"B"C"D"o objetośći6 √6.Punkt E jest środkiem krawedzi C C" Oblicz pole trójkata BDE
0
adi:
liczba punktów wspólnych prostej y=−x z wykresem funkcji y=1/2x2 −2x +3 wynosi
11
Konrad:
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 144.Oblicz objętosć i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc, że wysokość podstawy
2
adi:
1
kingulka032:
wartość bezwzględna z x+2 =3
0
roberto:
:::rysunek::: na podstawie zaleznosci szybkosci od czasu trwania ruchu narysuj wykres zaleznosci drogi od
1
roberto:
:::rysunek::: na podstawie wykresu zaleznosci przyspieszenia od czasu trwania ruchu narysuj wykres zaleznosci
0
kingulka032:
:::rysunek::: wartośc bezwzględna z x=6
1
roberto:
:::rysunek::: Oblicz przyspieszenie poruszajacego sie ciala na kazdym etapie ruchu korzystajac z
7
roberto:
:::rysunek::: oblicz srednia szybkosc w pierwszych sekundach ruchu ! "
9
Patryk:
Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
1
roberto:
:::rysunek::: na podstawie wykresu zaleznosci szybkosci pewnego ciala od czasu poruszania sie
8
xyz:
Hej mam problem
> | oznacza moduł .
3
kingulka032:
o liczbie x wiadomo,że log przy podstawie 3 x=9 zatem:
1
zochaa:
:::rysunek::: Oblicz przyspieszenie poruszajacego sie ciala na kazdym etapie ruchu korzystajac z
0
romek:
:::rysunek::: na podstawie wykresu zaleznosci przyspieszenia od czasu trwania ruchu narysuj wykres zaleznosci
8
kingulka032:
liczba log z 27 prz podstawie 3 − log z 8 przy podstawie 8 jest równy?
0
kasiaa :
:::rysunek::: na podstawie zaleznosci szybkosci od czasu trwania ruchu narysuj wykres zaleznosci drogi od
4
martaa:
hej pomoże mi ktoś tnz wytlumacz z chemii reakcje desocjacji
4
abcdef:
√
10
*
√
10
1
kasiaa :
:::rysunek::: na wykresie przedst. zaleznosc szybkosci od czasu dla pewnego ruchu
14
Konrad:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 6 cm, a wysokość graniastosłupa jest dwa razy dłuższa od wysokości
1
KM:
5*4
x
+2*25
x
>7*10
x
3
kasiaa :
:::rysunek::: wykres zaleznosci przyspieszenia od czasu okresl jakim ruchem poruszalo sie cialo na
51
moni:
a) 2
4
8
: 4
2
0
=
4
b) 64
=
3
1
8
c) (5
)
−
2 : (
)
−
2=
3
5
8
WERONIKA:
WERONIKA: mając dane 2 punkty A=(1,2) i B = (5,6) A) NAPISZ WZÓR FUNKCJI
1
ewella:
jajko wazy 56 gramow. 55% wagi jajka stanowi bialko, 40% zoltko a reszte stanowi skorupka. waga skorupki to
0
Bartek:
a) −3x
2
≤ 120 b)7x
2
+2x > 0
2
kasiaa :
:::rysunek::: oblicz srednia szybkosc w pierwszych 15 sek. ruchu ek
1
kasia:
:::rysunek::: przyjmując dane jak na rysunku oblicz długość odcinka x,y
4
kasiaa :
:::rysunek::: jakim ruchem poruszalo sie cialo na poszczegolnych etapach
2
kasia:
a)
√
2
*
√
8
3
ewa:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli:
0
Basia:
marek
proszę przeczytaj
1
Patryk:
Napisz równania stycznych do okręgu O i równoległych do prostej K:
1
hooney22:
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α, jeśli: a) tgα=2
2
Kasieńka ;):
Sześcian o krawędzi długości 1 dm przecięto płaszczyzną , do której należy dokładnie trzy jego wierzchołki.OBLICZ pole otrzymanego przekroju
17
kinga:
Mam problem pewien mam równanie i nie wiem kompletnie jak zacząć czy wyliczyć nawiasy a później podstawić x bądź y. Proszę o pomoc
9
karo:
mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten przykład?
2
(−0,4)
11
:(−
)
8
5
10
magda:
x/2=x+2/3
3
MJulek:
Mam dwa takie punkty C(−1,3) i B(3−9). Jak wyznaczyć wzór prostej przechodzącej przez te punkty?
1
Klaudia:
Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
2
hooney22:
rozłóż wielomian na czynniki a) w(x)=x
4
−2x
2
0
seweryn:
czy miałby ktoś obliczenia do zestawu 8 matematyka 2010 aksjomat
0
seweryn:
witam czy miałby ktoś rozwiazania na do zestaw 8 matematyka 2010 aksjomat
0
Wiktoria:
.Adam obliczył wartość wyrażenia [ ( 7 + pierwiatsek z 24) <do potęgi> 1/2 + (7 − pierwiastek z 24) do potęgi 1/2 ] i otrzymał wynik 14, który okazał się błędny. Oblicz błąd względny δ jego
6
aga:
dany jest okrag o
1
o środku w punkcie S(−2,2) i promieniu r=
√
10
. liczba punktów wspólnych prostej k:3x−y+18=0 i okregu o
1
jest równa?
5
Patryk:
3
MJulek:
Znajdź długość wysokości CD trójkąta ABC o wierzchołkach: A(−1,1) B(4,−4) C(1,5)
4
mała :
Dany jest trójkat ABC, w którym A(−3,1), B(4,−3), C(2,3). Oblicz pole tego trójkąta. prosze o pomoc...
5
blablek:
Mógłby mi ktoś pomoc w tym zadaniu?
1
agsia:
Prosta l:x+By−2=0 jest prostopadła do prostej k:6x−2y+1=0. Zatem B=? Wiem, że musze doprowadzić do postaci y=ax+b i a1*a2=−1, jednakże, cos jest nie tak.
1
magda:
7 krawędzi graniastosłupa prostego ma długość 13. a pozostałe dwie mają dł. 10. Oblicz pole i objętość tego graniastosłupa? prosze o pomoc
10
MieteK:
1
3
√
4
+ 2
3
√
2
+ 4
1
agsia:
miara kata nachylenia prostej :k:
√
3
x+y−2=0 wynosi? 30, 60, 120, czy 150 stopni?
1
Natalia ;):
Obliczenia... POMOCY
!
1
gwiazdka:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 . Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama jak dla x=−2. Natomiast W(3)=82. Wyznacz wartości liczb m i n. Pomoże ktoś? Prosiłabym o
0
Paula ;-):
Tu są linki do nierówności, ktorej nie umiem rozwiązać
Ktorys z linków powinien działać. Powinno wyjść x<14,1 Bardzo proszę o pomoc !
2
student:
wykres do funkcji y=|cos x|
?
5
KASIA:
Pomocy!
1
monika:
jak narysować wykres funkcji y=x|2+x|
2
pomocy:
8
3
/
2
*(
√
3
)
3
to w liczniku a mianownik 32*
√
6
a 3/2 to ułamek
2
stuudentkaa:
i 1 1−i
2
green :
wyznacz zbiory AxB oraz BxA dla :
1
JJ:
πzad.11 a)zbadaj monotonicznośc ciągu a
n
=
2−n
n
*cos(nπ)
1
kaja:
Pomóżcie Na ile sposobów można posadzić 10 chłopców i 8 dziwecząt na jednej podłużnej ławce w ten sposób aby żadne dwie dziewczyny nie siedziały obok siebie
1
Katis:
Fizyka! Hej ! Mam do zrobienia 7 zadań, 4 z nich już zrobiłam, proszę o pomoc przy pozostałych
3
greg:
proszę o wyznaczenie x spełniających tę nierównośc:
1
balbina:
układ nierówności mam rozwiązać i potrzebuje rady apropos zalozeń:
1
lazur:
tg x = 1 ctg x − 1