oblicz
kinga: Mam problem pewien mam równanie i nie wiem kompletnie jak zacząć czy wyliczyć nawiasy a później
podstawić x bądź y. Proszę o pomoc
| ⎧ | x+y=9 | |
| ⎩ | (10x+y)*(10y+x)=2268 |
|
28 paź 17:30
Grześ: Spójrz:
(10x+y)(10y+x)=(9x+x+y)(9y+y+x)
28 paź 17:38
kinga: i teraz mam to wymnożyć przez siebie ? czy najpierw podstawić za x 9−y ?
28 paź 17:39
Grześ: podstaw i zauważ pewną rzecz
28 paź 17:42
kinga: hmm.. no i wyszło mi (90−9y)(9y+9) tylko nie wiem czy po drodze coś pomyliłam..
28 paź 17:46
Grześ: wyłacz 9 przed nawias
28 paź 17:52
Grześ: (9x+9)(9y+9)
28 paź 17:52
kinga: nie rozumiem dalej.. bo jak wciagne przed nawias z tego mojego nie wyjdzie mi tyle co Tobie
28 paź 18:13
Grześ: Ja ci zapisałem równanie po podstawieniu x+y, bo xle je tu zapisałaś
28 paź 18:15
Grześ: źle*
28 paź 18:15
kinga: nie możesz tego po kolei rozpisać? bo dalej nie wiem
28 paź 18:21
Grześ: Jeszcze jedno mam pytanie:
Skąd wziął Ci się ten układ równań

Jakie masz dokładnie polecenie do tego zadania

Bo liczyłem go dla sprawdzenia wyników, ale jest on albo sprzeczny, albo źle ułożony układ
28 paź 18:25
kinga: nie mam zadanie przy sobie, ale mniej wiecej chodzi o to,że: suma pewnej liczby dwucyfrowej
wynosi 9 a iloczyn liczby xy i yx wynosi 2268. x i y są to cyfry tej liczby dwucyfrowej.np
23*32=...
28 paź 18:31
Grześ: Dobra, już wiem. Spójrz:
x+y=9
(10x+y)(10y+x)=2268
(9x+x+y)(9y+y+x)=2268
Pod x+y podstawiam 9
(9x+9)(9y+9)=2268
Wyłączam 9 z obu nawiasów
9*9(x+1)(y+1)=2268
Dzielę obustronnie przez 81
x+y=9
(x+1)(y+1)=28
Wyznaczam x z pierwszego równania:
x=9−y
Podstawiam:
(9−y+1)(y+1)=28
(−y+10)(y+1)=28
Wymnażam nawiasy:
−y
2−y+10y+10=28 / : −1
y
2−10y−10= −28
Teraz masz równanie kwadratowe, może sama spróbujesz dalej/?
28 paź 18:37
kinga: oo dzięki wielkie nie wiedziałam skąd sie wzięła ta 9 tam
28 paź 18:46
abcdef: musisz teraz Δ=b2−4ac
i miejsca zerowe x1=−b−√Δ dzielone 2a
x2=−b+√Δ dzielone przez 2a
28 paź 18:47
Grześ: Oczywiście założeniem jest, że a,b∊{1,2,3,4,5,6,7,8}
28 paź 18:49
Grześ: Tylko takie a,b spełnia to zadanie
28 paź 18:49