rozłóż wielomian na czynniki
hooney22: rozłóż wielomian na czynniki
a) w(x)=x4−2x2
b) w(x)=6x5−x4+x3
c) w(x)=2x8−2x7+x6
d) w(x)=x4+x3+4x2+4x
e) w(x)=2x3−2x2−x+1
28 paź 17:19
Sever: a)w(x) = x2(x2 −2) = x2(x−√2)(x+√2)
b)w(x) = x3(6x2−x+1) − delta trójmianu kwadratowego jest mniejsza od zera więc trójmian jest
nie rozkładalny
c)w(x) = x6(2x2−2x+1) − to samo
d)w(x) = x(x3+x2+4x+4) = x[x2(x+1)+4(x+1)] = x[(x+1)(x2+4)]=x(x+1)(x+2)(x−2)
e)w(x) = 2x2(x−1)−(x−1) = (x−1)(2x2−1) = (x−1)(√2x−1)(√2x+1)
Powinno być dobrze. Pozdr.
28 paź 17:39
hooney22: dziękuje ślicznie za pomoc
28 paź 17:39