Fizyka - Ruch jedno- i dwuwymiarowy oraz kołowy.
Katis: Fizyka!
Hej ! Mam do zrobienia 7 zadań, 4 z nich już zrobiłam, proszę o pomoc przy pozostałych

1. Wagon kolejowy porusza się po torze kołowym o promieniu krzywizny r=240[m] dla środka toru.
Odległość szyn d=1.435[m], środek ciężkości wagonu znajduje się na wysokości h=1,5[m] nad
powierzchnią szyn. Jaka jest dopuszczalna prędkość wagonu i przy jakiej prędkości grozi
wykolejenie.
2. Punkt materialny porusza się po okręgu z prędkością v=bt, gdzie b=0,50[m/s
2]. Znaleźć jego
przyśpieszenie po n=0,10 obrotu. Jaki kąt tworzą w tej chwili wektory przyśpieszenia
normalnego i stycznego.
3.Z dachu o wysokości 5[m] rzucono poziomo kulkę z prędkością 7[m/s]. Równocześnie z poziomu
ziemi wyrzucono drugą kulę pod kątem 45 stopni. Na jakiej wysokości i po jakim czasie kulki te
się spotkają? (moje pytanie do tego zadania, czy da się ono policzyć nie znając prędkości 2
kulki ?)
Proszę bardzo o pomoc