geometria analityczna
aga: dany jest okrag o1 o środku w punkcie S(−2,2) i promieniu r=√10. liczba punktów wspólnych
prostej k:3x−y+18=0 i okregu o1 jest równa?
28 paź 17:04
Basia:
oblicz odległość d środka okręgu od prostej k
d>r ⇒ nie ma punktów wspólnych
d=r ⇒ jest 1 punkt wspólny
d<r ⇒ są 2 punkty wspólne
28 paź 17:12
R.W1.6l: ja bym zrobił ukłąd równan
(x+2)2+(y−2)2=10
y=3x+18
podstawić y, powstanie f2, liczysz deltę i masz dwa pierwiastki x. jako ze masz y=3x+18 to
będzie
y1=3x1+18
y2=3x2+18
można tak, nie?
28 paź 18:06
R.W1.6l: a soorry, źle przeczytałwm
28 paź 18:06
Basia:
R.W1.6l to też dobry sposób, ale znacznie więcej liczenia
będziesz miał
(x+2)2+(3x+16)2−10=0
musisz wykonać potęgowanie, zredukować wyrazy podobne i policzyć Δ
Δ>0 ⇒ 2 punkty wspólne
Δ=0 ⇒ 1 punkt wspólny (styczna)
Δ<0 ⇒ nie ma punktów wspólnych
28 paź 18:17
R.W1.6l: ja tam przeczytałem by znaleźć te punkty, więc do czego innego zmierzałem, ale fakt, tak też
można
28 paź 18:21
Basia:
oczywiście gdyby trzeba było je wyznaczyć to tylko układ równań, ale tam jest tylko pytanie o
ich liczbę
28 paź 18:24