Pomocy
Madzia: 1. wyznacz licze rozwiazan rownania (m+1)x2 − (m+1)x −1 =0 w zaleznosci od parametru m. dla
jakich wartosci parametru m rownanie to ma dwa rozne pierwiastki, oba wieksze od 2 ?
2. nie wykonujac dzielenia, wykaz, ze W(x)=x4−x3−4x2−2x−12 jest podzielny przez
V(x)=x2−x−6. rozwiaz rownanie w(x)=0.
3. rozwiaz rownanie przyjmujac, ze lwa strona jest suma pewnej liczby kolejnych wyrazow ciagu
arytmetycznego 2+5+8+...+x=155.
4. rozwiaz rownanie x/(x−1) + x/(x−1)2 + x/(x−1)3 + ... <1, w ktorym lewa strona jest suma
nieskonczonego zbieznego szeregu geometrycznego.
28 paź 21:05
Święty: 3)
a
1=2 r=3
a
2=5
x −> a
n
a
n=3n−1
S
n=155
Wzory masz na stronie
264
28 paź 21:14