ostrosłup
Proszę: Bardzo prosę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić...
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej opuszczona z wierzchołka
ostrosłupa ma długość 10, a kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy
ma miarę 63 stopnie. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
28 paź 20:19
dero2005:
Hh = sin 63°
H = h*sin 63°
a2h = cos 63°
a =2hcos 63°
pole podstawy P
p = a
2
pole boczne P
b = 2ah
P
c = P
p +P
b
V =
13 a
2 H
29 paź 20:30
dero2005:
| | a2 | |
trzeci wiersz |
| = cos 63° |
| | h | |
29 paź 20:32