Monotonicznosc ciągu
JJ: πzad.11
a)zbadaj monotonicznośc ciągu an=2−nn *cos(nπ)
b)zbadaj monotonicznosc ciągu (bn), jeśli bn=a2n
28 paź 10:52
Basia:
ad.a
wystarczy policzyć a
1,a
2,a
3,a
4 (można jeszcze a
5) żeby pokazać, że ciąg nie jest
monotoniczny
ad.b
| | 2−2n | | 2(1−n) | | 1−n | |
bn = a2n = |
| *cos(2nπ} = |
| *1 = |
| |
| | 2n | | 2n | | n | |
monotoniczność tego ciągu już łatwo wykazać klasyczną metodą czyli badająć
b
n+1−b
n
28 paź 17:10
Madzia: witam was drodzy forumowicze.
odświeżam "kotlety"
mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w tym zadaniu cos(2π) =1

?
Proszę o pomoc.
13 kwi 11:16
Dziabong: Zobacz sobie na funkcje cosinus, w 2π przyjmuje ona wartość 1.
13 kwi 11:27
Madzia: faktycznie masz racje. dzięki kolego
13 kwi 11:29