Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Konrad: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
krawędź podstawy ma długość 6 cm, a wysokość graniastosłupa jest dwa razy dłuższa od wysokości
jego podstawy.
28 paź 18:37
Kejti: wzór na wysokość w trójkącie równobocznym znasz?
28 paź 18:38
Konrad: znam
28 paź 18:41
Kejti: to policz wysokość podstawy i podaj mi wynik.
28 paź 18:42
Konrad: 3√3
28 paź 18:45
Kejti: ok. na pole trójkąta równobocznego znasz?
28 paź 18:47
Konrad: h=a√3/2
28 paź 18:50
Kejti: pole, nie wysokość..
28 paź 18:51
Konrad: znam
28 paź 18:52
Kejti: to wylicz pole podstawy i pomnóż przez wysokość całego graniastosłupa.. to będzie objętość.
28 paź 18:53
Konrad: wyszło mi 81cm3
28 paź 18:56
Kejti: jest ok. z polem całkowitym dasz radę?
28 paź 18:57
Konrad: ale u mnie w odpowiedziach jest podany inny wynik na objetość
28 paź 18:58
Kejti: bo się walnąłeś a mi samej nie chciało się liczyć

h=3
√3
H=2h=6
√3
P
p=9
√3
V=6
√3*9
√3
28 paź 19:12
Konrad: ale po napisaniu posta zaczaiłem o co chodzi
28 paź 19:19