^^
karo: mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten przykład?
28 paź 17:28
Basia:
zamień 0,4 na ułamek zwykły, napisz co dostałeś (dostałaś)
28 paź 17:51
karo: | | 4 | | 5 | | 2 | |
(− |
| )11*(− |
| )8=(− |
| )11*(−1)8 |
| | 10 | | 2 | | 5 | |
29 paź 10:56
karo: .
29 paź 18:15
Jack:
4/10 skróci się przez 2.
29 paź 18:28
karo: zrobiłam to przeciez
30 paź 11:42
Basia:
ale źle
(−410)11*(−52)8 =
(−25)11*(−25)−8 =
(−25)11−8 = (−25)3= − 8125
30 paź 11:48
karo: nierozumiem tej drugiej linijki.. chodzi mi tu o −(25)−8
30 paź 14:50
Basia:
| | 1 | | 1 | | bn | |
(ab)−n = |
| = |
| = |
| = (ba)n |
| | (ab)n | | | | an | |
krótko mówiąc minus w wykładniku "odwraca" ułamek
(−
25)
−8 = (−
52)
8
a trzeba tak zrobić, żeby mieć te same podstawy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jest jeszcze inny sposób
(−
25)
11*(−
52)
8 =
(−
25)
3+8*(−
52)
8=
(−
25)
3*(−
25)
8*(−
52)
8 =
(−
25)
3*[ (−
25)*(−
52)]
8=
(−
25)
3*1
8=
(−
25)
3*1=
(−
25)
3*= −
8125
30 paź 14:58
karo: aha. dziękuje
31 paź 11:06