Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punk
Patryk: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
Zróbcie mi jedno i opiszcie skąd sie wzieło ( wzory itd) ja mam tego 10 do zrobienia, jak będę
miał przykład to sobie zrobię. thx
y= −2x+3 P = ( −2,2 )
28 paź 16:48
KM: Równanie prostej równoległej ma taki sam współczynnik kierunkowy, czyli y=−2x+b. Podstawiasz
współrzędne punktu P do wzoru i szukasz b.
Podobnie z prostopadłą, tyle że ona ma przeciwny i odwrotny współczynnik kierunkowy, więc
28 paź 16:50
Grześ: Masz podany wzór prostej oraz punkt.
y=−2x+3
Wzór szukanej prostej:
y=a
2x+b
2
Tak więc, warunek prostopadłości: a
1=a
2
więc możemy podstawić a
2=−2
y=−2x+b
2
Wiedząc, żę ta prosta przechodzi przez Punkt P(x,y)=(−2,2) Podstawiamy wartości i wyliczamy b:
2=−2*(−2)+b
2
2=4+b
2
b
2=−2
Czyli ogólny wzór prostej równoległej jest równy:
y=−2x−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Podobnie liczymy prostą prostopadła:
Warunek prostopadłości to: a
1*a
2=−1
Podstawiamy pod a
1=−2
−2*a
2=−1
Mamy wyliczony wspł. a
2, więc podstawiamy do wzoru prostej:
Znów podstawiamy podany na punkt P(x,y)=(−2,2)
2=−1+b
2
b
2=3
Czyli postać ogólna prostej prostopadłej to:
28 paź 16:57
Grześ: Mam nadzieję, że wszystko jasne
28 paź 16:57
Patryk: Podstawiasz
współrzędne punktu P do wzoru i szukasz b.
Do jakiego wzoru ?
28 paź 17:01
Grześ: pod x i pod y podstawiasz wartości
28 paź 17:02
Magda: y=−1/2x+1
3 kwi 22:49