Rozwiąż nierówność
aaa: 1. Rozwiąż nierówność:
3(x−1)*√−(x−1)(x+9)≥0
2. Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=|x2−6x+8| + |x2−6x+5|
f(X)=|(x−2)(x−4)| + |(x−1)(x−5)|
28 paź 21:13
aaa: ...?
28 paź 22:03
Godzio:
x ∊ <−9,1>
3(x−1)*√−(x−1)(x+9) ≥ 0 −− wyrażenie pod pierwiastkiem jest zawsze ≥ 0 wiec wystarczy
ustalić kiedy 3(x − 1) jest ≥ 0
x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1, łącząc to z dziedziną otrzymujemy rozwiązanie:
x ∊ {−9,1}
28 paź 22:09
Godzio: Z tym przebiegiem mogę trochę pomóc, tylko napisz mi co na niego się składa a ja już zaczynam
wyliczać
28 paź 22:11
Godzio:

Nic nie piszesz to w takim razie daje to co zrobiłem
f(x) = |x
2 − 6x + 8| + |x
2 − 6x + 5|
D = R
ZW = <3,
∞)
Miejsca zerowe: brak
x
2 − 6x + 8 ≥ 0 ⇒ |x
2 − 6x + 8| = x
2 − 6x + 8 ⇒ x ∊(−
∞,2>∪<4,
∞)
x
2 − 6x + 8 < 0 ⇒ |x
2 − 6x + 8| = −x
2 + 6x − 8 ⇒ x ∊(2,4)
x
2 − 6x + 5 ≥ 0 ⇒ |x
2 − 6x + 5| = x
2 − 6x + 5 ⇒ x ∊(−
∞,1>∪<5,
∞)
x
2 − 6x + 5 < 0 ⇒ |x
2 − 6x + 5| = −x
2 + 6x − 5 ⇒ x ∊(1,5)
1o x ∊(−∞,1>∪<5,∞)
f(x) = x
2 − 6x + 8 + x
2 − 6x + 5 = 2x
2 − 12x + 13
2o x ∊ (1,2>∪<4,5)
f(x) = x
2 − 6x + 8 − x
2 + 6x − 5 = 3
3o x ∊ (2,4)
f(x) = −x
2 + 6x − 8 − x
2 + 6x − 5 = −2x
2 + 12x − 13
1o x ∊(−∞,1>∪<5,∞)
f(x) = 2x
2 − 12x + 13
f '(x) = 4x − 12
f '(x) > 0 ⇒ 4x > 12 ⇒ x > 3 −−− funkcja jest rosnąca dla x∊ <5,
∞) i malejąca dla x ∊(−
∞,1>
f ''(x) = 4 −− funkcja na całym przedziale jest wypukła x ∊ (−
∞,1>∪<5,
∞)
2o x ∊ (1,2>∪<4,5)
f(x) = 3 −− funkcja stała
3o x ∊ (2,4)
f(x) = −2x
2 + 12x − 13
f '(x) = −4x + 12
f '(x) > 0 ⇒ 4x < 12 ⇒ x < 3 −− funkcja jest rosnąca dla x ∊ (2,3), malejąca x ∊ (3,4)
f(3) = −2 * 9 + 12 * 3 − 13 = 5 ⇒ maksimum lokalne:
P(3,5)
f ''(x) = −4 −−− funkcja w całym przedziale jest wklęsła ⇒ x ∊ (2,4)
Brak punktów przegięcia,
28 paź 22:35
Godzio:
28 paź 22:35
Basia:
Godziu błąd w pierwszym
x∊<−9,1> i x≥ 1 ⇔ x=1 ⇔ x∊{1}
29 paź 00:25
Godzio:
Nie, nie

−9 też jest rozwiązaniem chodziło że żeby całe było równe zero to albo
x = 1 albo x = −9 a żeby było większe od zera to x − 1 ≥ 0 bo pierwiastek jest zawsze większy
równy zero
29 paź 14:12
aaa: Mam pytanie do zadania 2. z wykresem

dlaczego w przypadku gdzie jest f'(x) rozpatrujemy to jako funkcję liniową (f '(x) = 4x − 12)
skąd ona się wzięła?
4 lis 21:40
Pato: mam pytanie, dlaczego ta funkcja nie ma miejsc zerowych?
29 lis 20:47
PW: Na to pytanie odpowiedzieć łatwo: bo jest sumą dwóch modułów − musiałyby być zerami oba
jednocześnie, a to jest niemożliwe.
29 lis 21:08
Pato: dziękuję ci bardzo ;>
29 lis 21:56