Wyznacz zbiór wartości funkcji
aaa: Wyznacz zbiór wartości funkcji
28 paź 21:27
M4ciek:
I potem bym policzyl X
w z licznika,ale nie wiem czy to ten trop?
28 paź 21:46
Godzio: Mamy asymptoty:
poziomą: y = 1 i pionowe: x = 1 i x = 0
| | −(−2x + 1) | | 2x − 1 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | (x − x2)2 | | (x − x2)2 | |
f '(x) > 0
| 2x − 1 | |
| > 0 /* (x − x2)2 |
| (x − x2)2 | |
2x − 1 > 0
mamy minimum:
ZW: (−
∞,1)∪(5,
∞)
Tak mi się wydaje
28 paź 21:54
aaa: tak tylko przy 5 w odpowiedziach jest przedział domknięty
ale dlaczego na początku cały mianownik jest podniesiony do kwadratu?...
28 paź 21:59
aaa: tak tylko przy 5 w odpowiedziach jest przedział domknięty
ale dlaczego na początku cały mianownik jest podniesiony do kwadratu?...
28 paź 21:59
Godzio: a dobrze domknięty bo 5 przecież jest extremum wiec należy, Co do tego kwadratu to sprawdź jaki
jest wzór na pochodną ilorazu, to da Ci odpowiedź na twoje pytanie
28 paź 22:02