Graniastosłupy sprawdzian Pomocy!
Monika: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6 dm3, a przekątna ściany
bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
granaistosłupa.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
28 paź 19:44
dero2005:
Hd=sin60° H = dsin 60°= ?
ad = cos60° a = dcos 60° = ?
ah2 =
VH h = ?
Pole podstawy P
p =
ah2
Pole ściany P
s = aH
Pole całkowite P
c = 2P
p* 3 P
s
29 paź 20:53
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o.
| | 1 | | 4 | |
V = 6 ⇒ |
| a2√3 * a√3 = 6 / * |
| ⇒ a3 = 8 ⇒ a = 2 |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | |
Pole powierzchni całkowitej P = 2* |
| *22√3 + 3*2*2√3 = 14√3 |
| | 4 | |
29 paź 21:11
matji: przekatna sciany bocznej graniastoslupa prawidlowego trojkatnego ma 6 cm i jest nachylona do
sasianiej sciany bocznej pod katem 30 stopni oblicz objetosc tego graniastoslupa
17 mar 22:27
JAPON1A:
26 wrz 21:34
krt: nwm
9 sty 20:17