oblicz wartośc wyrażenia
Alicja: log133*log37*log7625
28 paź 19:14
Alicja: wydawało mi się, że robie dobrze, ale cos musiałam sknocić. w odpowiedziach jest wynik −4, a
mnie wychodzi ze 1/3x=625. cos zle zrobiłam, nie mogę dojśc, co. pomocy!
28 paź 19:19
Basia:
log
1/33 = −1
zastosuj ten wzór do log
7625 przyjmij a=3
podstaw, wylicz co się da i poskracaj
tylko czy tam na pewno jest 625 ?
28 paź 19:21
Alicja: na pewno.
28 paź 19:22
Basia:
czyli mamy
− log
3625
i to na pewno nie jest −4
albo coś źle napisałaś, albo jest błąd w odpowiedziach
28 paź 19:23
Alicja: juz wiem. miałaś racje, źle przepisałam przykład. zamiast 1/3 tam jest 1/5. w takim razie nie
ma problemu z rozwiązaniem. przepraszam! i dziekuję
28 paź 19:25