nie umiem
moni: a) 2
48 : 4
20=
28 paź 18:27
Grześ: | | 4 | |
W b) przykład masz potęge |
| |
| | 3 | |
28 paź 18:28
Kejti: podam Ci wzory.. pokombinuj sama.
a
mn=
n√am
28 paź 18:29
moni: tak tak potęga mam a co żle
28 paź 18:30
moni: pierwszy raz widzę takie wzory
28 paź 18:31
Grześ: Tak jak Kejti mówi, spróbuj sama
28 paź 18:31
Basia:
ad.a
4=22
(an)m = an*m
an:am = an−m
zastosuj te wzory
ad.b
64=26
644/3 = (26)4/3
i zastosuj wzór (1)
ad.c
to jest 513 czy 51/3 ?
28 paź 18:31
Grześ: Nie pierwszy i nie ostatni
28 paź 18:31
moni: czyli tego rozwiązać się nie da
28 paź 18:31
moni: | | 1 | |
to jest ot pierwsze 5 |
| |
| | 3 | |
28 paź 18:32
Basia:
"moni: pierwszy raz widzę takie wzory"
to zajrzyj może do zeszytu albo do podręcznika, bo wypisujesz po prostu bzdury
28 paź 18:33
moni: nie no pan nam tak podał na prace kontrolną
28 paź 18:34
Basia:
da się, da
trzeba chcieć i trochę pomysleć
ad.c
zamień 513 na ułamek zwykły
i zastosuj wzór
an:bn = (a:b)n
np:
105 : 55 = (10:5)5 = 25 = 32
28 paź 18:35
Kejti: która klasa?
28 paź 18:36
Basia:
chodzisz do "zwykłej" dziennej szkoły, czy uczysz się zaocznie ?
28 paź 18:36
moni: 1 klasa zaocznie i matmę miałam tylko 2 razy i kicha
28 paź 18:37
moni: jak zrobie tak ja myse to powiecie czy czy dobrze czy żle
28 paź 18:38
Basia:
tu masz wszystkie wzory dotyczące potęgowania i przykłady ich zastosowania
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
spróbuj na ich podstawie zrobić swoje zadania i napisz
oczywiście sprawdzimy i poprawimy jakby było trzeba
28 paź 18:41
moni: b) 2 48 : (2*2) 20 =228 tak to ma byc bo ja nie to ja już nie rozumiem
28 paź 18:43
Kejti: 420=(22)20 teraz skorzystaj z tego wzoru:
(ar)s=ar*s
28 paź 18:44
Basia:
nie, ma być tak
248 : 420 =
248 : (22)20 =
248 : 22*20 =
248 : 240 =
248−40= 24 = 16
28 paź 18:45
moni: jaa już przcież z tamtych wzoru wynikało że odjac to odjeła to czemu taki wynik
28 paź 18:46
moni: dobra rozwiązuje resztę kiedyś mi sie uda dobrze
28 paź 18:48
Basia:
te wzory możesz stosować gdy podstawy są takie same
an : am = an−m
248 : (2*2)20
nie możesz zastosować wzoru, bo 2 ≠ 2*2
28 paź 18:49
moni: aham oke to ja ide robic dalej bo ten to wg dziwny jest ale jakoś bedzie
28 paź 18:50
moni: teraz patrze przy b ty z 64 i mi sie nei zgadza jak ja mma to zrobic jak tu żadnego znaku nie
mam wg bez sensu
28 paź 18:53
Basia:
tam zapewne jest nie 6443 ale 6443 = ..........
i masz to policzyć
28 paź 18:57
moni: jesli chodzi oto z tym 64 to własnie czemu ja mam cos obliczy jezeli to sa tylko liczy żadnych
− ani + to tylko liczy jak z licz mam cos obliczyć
28 paź 19:00
moni: no chyba tak bo przeciez z tego by nic nie wynikało prawda bo to są tylko liczy
28 paź 19:00
Basia:
moni to ma być 64 do potęgi 43
644/3
a to się da wyliczyć, czyli zapisać bez potegi
28 paź 19:01
moni: 65
28 paź 19:02
28 paź 19:04
Basia:
jakie 65 ?
64 = 26
644/3 = (26)4/3 = 26*43 = 28 = 256
28 paź 19:04
moni: nie no ja mam inne rozumowanie ja bym tak zrobiła wszystkie zadania to był 1 na bank dostała
28 paź 19:05
Basia:
moni skoro wiesz lepiej to sadzę, że sama sobie doskonale poradzisz
28 paź 19:07
moni: a można sie jakos pozbyć − z potęg czy nie toretycznie sie pytam?
28 paź 19:10
moni: nnie chodzi mi oto ze wiem lepiej tylko ja bym zrobiła to bez zadnego wzoru ja z matmy zawsze
cienka byłam i bardzo dziękuje za pomoc
28 paź 19:12
Basia:
moni
6443 = 6513
ale jestem pewna, że to nie jest 6443 tylko 644/3
28 paź 19:14
Basia:
spróbuj podobnie policzyć np. 322/5
28 paź 19:15
moni: dobra niewązne ja sie zastanawiam na ostani teraz juzz aczełam robić ale utknełam
28 paź 19:22
moni: | 16 | | 8 | | 16 | | 8 | |
| −2 : |
| −2=( |
| : |
| )−2 i co dalej czy na tym etapie jest dobrze? |
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
28 paź 19:27
Basia:
to napisz po kolei co zrobiłaś
28 paź 19:27
moni: to − 2 oczywiste u góry jest
28 paź 19:27
Basia:
dobrze
co to znaczy "podzielić ułamek przez ułamek" ? pamiętasz ?
28 paź 19:28
moni: | | 1 | | 16 | |
no 5 |
| zamieniłam i wyszło mi |
| |
| | 3 | | 3 | |
28 paź 19:28
moni: no wiem
28 paź 19:31
moni: dobra to ja robie i zobaczymy co z tego wyniknie
28 paź 19:31
Basia:
i to jest dobrze
teraz musisz wykonać działanie w nawiasie
podzielić przez ułamek to pomnożyć przez odwrotność dzielnika
czyli masz
(
103)
−2 = (
310)
2 =
9100 = 0,09
28 paź 19:31
moni: | 16 | | 5 | | 16 | | 8 | | 128 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| =8,53 |
| 3 | | 8 | | 3 | | 5 | | 15 | |
28 paź 19:35
Basia:
moni tam jest
163 : 85 = 163*58
8 i 16 skracają się
= 2*53*1=103
pomyliłaś się przy przepisywaniu
28 paź 19:40
elwirka 17: a no tak jest heh i to najgorsze walnąć sie przy przepisywaniu
28 paź 19:44
elwirka 17: dziękuje bardzo slicznie dobra to jedno zadanie mam cale a jescze 6 noc przedemną
28 paź 19:47