Graniastosłupy - Pomocy!
Moniś: Monika: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 6 dm3, a przekątna ściany
bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
28 paź 21:24
Olex:

Na rysunkach podstawa i sciana boczna
a
3=8
a=2
| | 22√3 | |
Pc=Pp+Pb= |
| +4*2*2√3=16*3=48dm2 |
| | 4 | |
28 paź 21:50
Moniś: też tak policzyłam i wychodzi że to zły wynik

Ale dzięki wielkie za chęci
28 paź 22:18
Bogdan:
a = 2, H = 2
√3
| | 1 | |
Pole powierzchni całkowitej P = 2* |
| *22√3 + 3*2*2√3 = 14√3 |
| | 4 | |
28 paź 22:39