Log
Martaaa: Zrobiłam większość tylko nie wiem czy dobrze:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
*log227+log2 |
| +log2 |
| =log227* |
| * |
| =log24=2
|
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 2 | | 81 | |
*log34+log3 |
| +log3 |
| =log3108=x
|
| | 3 | | 2 | |
3
x=108
... i co dalej?
| | 6 | | 1 | |
*log57+log5 |
| +log5(8 |
| =log575=x
|
| | 14 | | 3 | |
5
x=75
... i co dalej?
| | 2 | |
*log634+log6 |
| +log69=log636=2 |
| | 17 | |
28 paź 19:51
Martaaa: pomoze mi ktos
29 paź 15:48
Grześ: 3
x=108
3
x=27*4
3
x=3
3*4
3
x=3
3*3
log34
x=3+log
34
Dokładniej wartości nie da się podać

Chyba żeby z tablic matematycznych skorzystać.
5
x=75
5
x=5
2*3
5
x=5
2*5
log53
x=2+log
53
29 paź 15:54
Martaaa: do sprawdzenia:
*log2+log15−log3=log2*15−log3=log30/lo3=log10=1
| | 7 | | 7 | | 7 | |
*log7−log22√7+log2=log |
| +log2=log |
| *2=log |
|
|
| | 2√7 | | 2√7 | | √7 | |
*2log
25+log
26−log
275=log
25
2*6−log
275=log
225*log
26−log
275=log
2150/log
275=log
22=1
*log
315+log
345−2log
35=log
315*45−log
35
2=log
3675:log
325=log
327=3
*log
618+3log
62−log
64=log
618*2
3−log
64=log
6144/log
64=log
636=2
29 paź 16:33
Grześ: dwa pierwsze przykłady dobrze
29 paź 16:39
Grześ: błąd w zapisie w 3 linijce, masz zapisane mnożenie dwóch logarytmów:
log225*log26, dalej dobrze jest obliczone, tylko chodzi mi o sam zapis
29 paź 16:40
Grześ: w przedostatniej linijce też przy końcu zapisać dzielenie logarytmów, a dobrze wiesz, że jest
tam dzielenie liczb logarytmowanych
29 paź 16:41
Grześ: w ostatniej linijce też
29 paź 16:42
Martaaa: | | 150 | |
*log5150−log53−log52=log5 |
| −log52=log525=2
|
| | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
*log43−log42−log4 |
| =log41= |
|
|
| | 2 | | 4 | |
| | 7 | | 1 | |
*log62−log6 |
| −log6 |
| =log636=2
|
| | 3 | | 42 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
*log4(1 |
| )−log4(3 |
| )−log4 |
| =log491=log432=x
|
| | 3 | | 2 | | 91 | |
4
x=32
4
x=4
3/4

Nie wiem czy dobrze

a te działania skróciłam, bo mi sie nie chciało wszystkiego po kolei przepisywać
29 paź 17:04
Grześ: log
41=0
29 paź 17:04
29 paź 17:06
Martaaa: ok, pozostałe dobrze są?
29 paź 17:08
Grześ: tak
29 paź 17:09
Martaaa:
*log
56−3(log
52+log
53) log
56−log
52
3−log
53
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
log
56 log
56
29 paź 17:16
29 paź 17:16
Grześ: NIe możesz tak sobie podzielić, jak nagle usunęłaś ułamek
29 paź 17:18
Grześ: | log56−log523−log533 | | | | 1 | |
| = |
| =log6 |
| |
| log56 | | log56 | | 36 | |
29 paź 17:21
Martaaa: | | 1 | |
bo log5 |
| trzeba podzielić przez log56 |
| | 6 | |
30 paź 13:22
Basia:
Nie
w ostatnim kroku
Grezś korzysta z wzoru
stąd
trzeba dokończyć czyli policzyć log
6136
30 paź 13:38
Grześ: Dokładnie, po prostu skorzystałem ze wzoru zmiany podstawy, tylko w drugą stronę
30 paź 14:12
Martaaa: 
oo
my takich wzorow za lekcji raczej nie stosowaliśmy

chyba, że mi się coś pomyliło
30 paź 14:28
Grześ: skoro miałaś logarytmy, to na pewno wszystkie te zwory powinnaś mieć. Nie jest ich dużo
30 paź 14:30
Grześ: wzory*
30 paź 14:30
Martaaa: mialam 3
30 paź 14:33
Basia:
jeżeli nie znasz tego wzoru, to
log
5136 = log
56
−2 = −2log
56
stąd
| log5136 | | −2log56 | |
| = |
| = −2 |
| log56 | | log56 | |
30 paź 14:44
Martaaa:
*log
215−3,5(log
23+log
25)
_______________________=

log
245−log
23
*2log
24−3log
312
_________________=

3+log
34
*5log
518−4log
52−9log
53
______________________=

log
518−log
53
nie mogę tego obliczyć za każdym razem inny wybik mi wychodzi

30 paź 14:57
Martaaa: wynik*
30 paź 15:00
Basia:
napisz jak liczysz, poszukamy błędu
30 paź 15:02
Grześ: Liczymy Martaaa. liczymy. Jak coś to pomożemy
30 paź 15:04
Martaaa:
| | 7 | |
*log215−log2 72[do potęgi]−log25 |
| [do potęgi]
|
| | 2 | |
________________________________________
log
245−log
23
___________________________
log
245−log
23
____________________=
log
245
i nie wiem co dalej...

30 paź 15:17
Martaaa:
*log
34
2−log
312
3
___________________=
3+log
34
log
316−log
31728
_________________=
3+log
34
______________=
3+log
34
_____________=
3+log
34
...?
30 paź 15:21
Basia:
ad.1
nie łapię zapisu
ad.2
ten sposób chyba niewiele tu da; trzeba inaczej
| 2log34−3log3(4*3) | |
| = |
| 3+log34 | |
| 2log34−3(log34+log33) | |
| = |
| 3+log34 | |
| 2log34−3(log34+1) | |
| = |
| 3+log34 | |
30 paź 15:28
Basia:
pierwsze trzeba zrobić tą samą metodą rozpisując
15=5*3
45=5*3*3
przeanalizuj to co napisałam ad.2 i spróbuj tak policzyć (1)
30 paź 15:31
Martaaa: i tego tez nie wiem

*5log518−4log52−9log53
______________________=
log518−log53
30 paź 15:39
Martaaa: ok, ok
30 paź 15:41
Basia:
też tak jak to (2) rozpisują c 18=2*3*3
30 paź 15:44
Martaaa: a w 4 linijce ma byc 4+1? a nie czasami 4+3?
30 paź 17:38
Basia:
log33 = 1
30 paź 18:05
Martaaa: Basia... nie ogarniam w ogóle tego co napisałaś.
niech ktoś to rozpisze o co chodzi.
na tym przykladzie:
log215−3,5(log23+log25)
_______________________=
log245−log23
1 lis 15:41