potrzebuje żeby ktoś mi to rozwiazał i wyjaśnił
Madzia: Postprzez s2b3k » Dzisiaj, 15:26
1. wyznacz licze rozwiazan rownania (m+1)x2 − (m+1)x −1 =0 w zaleznosci od parametru m. dla
jakich wartosci parametru m rownanie to ma dwa rozne pierwiastki, oba wieksze od 2 ?
28 paź 21:53
Godzio:

1
o dla m = −1 jest sprzeczność
2
o dla m ≠ −1
Δ = 0 −− jedno rozwiązanie
Δ < 0 −− zero rozwiązań
Δ > 0 −− 2 rozwiązania
Δ > 0
a < 0
f(2) < 0
x
w > 2
lub
Δ > 0
a > 0
f(2) > 0
x
w > 2
28 paź 22:04
Madzia: Dzięki

A da się może to jakoś bardziej uprościć?
28 paź 22:14