Ciągłość funkcji w punkcie [GRANICE]
sdutendka: Zadanie polega na sprawdzeniu ciągłości funkcji w punkcie. Oczywiście do rozwiązania zadania
potrzebna jest znajomość przynajmniej granic.
Niestety nie mam czasu na przepisywanie tego w całości, więc zamieszczam fotkę treści zadania:
http://i54.tinypic.com/4q296v.jpg
Serdecznie proszę o poradę, w jaki sposób mogę to rozwiązać.
Za gotowe rozwiązanie również będę wdzięczna ♥
http://i54.tinypic.com/4q296v.jpg
28 paź 22:37
Basia:
policz granicę lewostronną i prawostronną przy x→2
lewostronna=1+cosm
prawostronna = 0
f(2)=0
czyli f. jest prawostronnie ciągła
aby była lewostronnie ciągła musi być
1+com=0
com=−1
m = (2k+1)*π gdzie k∊ℤ
analogicznie trzeba zbadać ciągłość w p−cie x0=4
podpowiadam, że nie jest w tym punkcie ciągła
(w pozostałych oczywiście musi być ciągła)
28 paź 22:45