oblicz
MJulek: Znajdź długość wysokości CD trójkąta ABC o wierzchołkach: A(−1,1) B(4,−4) C(1,5)
28 paź 16:32
Grześ: Najpierw najlepiej policz pole ze wzoru herona, a później znając pole i znajdąc dł. boku na
który opuszczona jest wyokośc, możesz ją obliczyć
28 paź 16:47
MJulek: najpierw mam wyznaczyc równanie prostej AB a potem obliczyc odległośc pkt. C od AB
jak to zrobic?
28 paź 17:10
MJulek: pomocy

Nikt nie wie jak to zrobic?
28 paź 17:15
Ada: równanie prostej AB (y − yb)(Xa− Xb) = (x − xb)(Ya− Yb) <− podstawiasz do wzoru i dostajesz
równanie prostej AB
później ze wzoru liczysz odległość tego punktu:
hAB = |AXc + Byc + C| / (podzielić przez) √ A2 + B2
wynik to 3 √2
13 kwi 18:05
Gustlik: Można zrobić:
1. Metodą Ady, tylko ze równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty AB można wyznaczyć ze
wzoru:
potem podstawic obliczony w ten sposób współczynnik kierunkowy do funkcji liniowej y=ax+b,
następnie podstawić współrzedne któregoś z punktów A lub B i obliczyć b, a następnie
przekształcić równanie prostej do postaci ogólnej,
2. Metodą Grzesia, tylko prościej jest obliczyć pole nie wzorem Herona, a z wyznacznika
wektorów − metodę opisałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
14 kwi 00:35