Zadanko
Asia: Wiem,że jest to forum matematyczne,ale może znajdzie sie ktoś, kto pofrafi rozwiązać te
zadania.

Zad.1 Na poziomym stole leży klin o kącie nachylenia alfa do poziomu i masie M. Na powierzchni
klina kładziemy kulkę o masie m. Kulka zaczyna się staczać bez poślizgu i bez tarcia
potoczystego. Współczynnik tarcia klina o stół wynosi zero. Obliczyć przyspieszenie klina.
Zad.2 Dwie jednakowe kulki o masie m=1g wiszą na cienkich nierozciągliwych i nieprzewodzących
niciach o długości l = 25cm, zaczepionych w tym samym punkcie. Po naładowaniu ich, kulki
rozsunęły się i nitki utworzyły kąt a=600. Obliczyć ładunek kulek.
Natalia: Witam, nie potrafię poradzić sobie z obliczeniem podwójnej całki:
∫∫
√1+x2 + y2 dxdy
D: 1≤x
2 + y
2 ≤4, y≥0
Jeżeli jest ktoś w stanie ją rozwiązać bardzo proszę o pomoc