Usuń niewymierność z mianownika. Proszę o pomoc.
MieteK:
28 paź 15:26
Bogdan:
| | 3√2 − 2 | |
... * |
| = ... |
| | 3√2 − 2 | |
Wzór skróconego mnożenia: (a
2 + ab + b
2) * (a − b) = a
3 − b
3
28 paź 15:54
MieteK: Czy mianownik ma wyjść tu ujemny?
28 paź 17:02
Basia: ujemny owszem, ale nie −5
28 paź 17:03
MieteK: No to już nie wiem jak to zrobić. Wychodzi mi albo −5 albo −2 w mianowniku...
28 paź 17:14
Basia:
a=3√2
b=−2
a3−b3 = (3√2)3−23 = 2−8=−6
28 paź 17:16
Basia:
oczywiście b=2 (druga linijka)
28 paź 17:17
MieteK: A faktycznie. To był mój błąd w zapisie. Dziękuję.
28 paź 17:17
MieteK: Mam jeszcze pytanie odnośnie poniższego, już ostatniego przykładu:
| 5√2 | | √3+2√2 | |
| * |
| = |
| √3−2√2 | | √3+2√2 | |
| | 5(√6+2√4) | | √6+2√4 | |
............= |
| = |
|
|
| | −5 | | −1 | |
Czy poprawnie wykonałem to działanie?
28 paź 17:30
Basia: prawie
√4=2
czyli masz w liczniku
5(√6+2*2) = 5√6+20
co po podzieleniu przez −1 daje
−20−5√6
28 paź 17:49