matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie Maturalne
Magda:
Pole trojkata prostokatnego jest rowne 60cm
2
. Jedna przyprostokatna jest o 7 cm dluzsza od drugiej.Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej tego trojkata. Prosze Pomozcie!
28 paź 20:44
Godzio:
a = x b = x + 7
x(x + 7)
P =
= 60 ⇒ x =...
2
a = ... b = ...
28 paź 20:46