oblicz
monika: | | x3 −2 | |
Oblicz limx→1 |
|
|
| | X2−3x+2 | |
moj pomysł na to był taki zeby X
2−3x+2 przekształcic do postaci iloczynowej czyli (x−1)(x−2),
| | 0 | |
ale co z tego jak nadal mi wychodzi |
| , a wogóle co powinnam zrobic z
|
| | 0 | |
x
3 −2 ? i czy moj pomysł jest dobry?
28 paź 22:22
Krzysiek: | | 0 | |
Czemu mówisz że wychodzi |
| ? |
| | 0 | |
28 paź 22:35
monika: wsumie tak masz racje

ale to mimo wszystko wyrazenie nieoznaczone..
28 paź 22:40
Krzysiek: Nieprawda, to −
∞
(Weź −1 i dziel przez coraz mniejsze liczby)
Wyrażenia nieoznaczone to takie, które nie wiadomo co znaczą:
28 paź 22:44
monika: tak tez miałam w notatkach −1/0 nie było wpisane jako wyrazenie nieoznaczone. ale mimo wszystko
cos tu jest nie tak przeciez nie można dzielic przez zero wiec jak to jest
| | 2 | |
czyli rozwiązaniem takiego przykładu bedzie −∞  , a np gdyby mi wyszło |
| to wtedy |
| | 0 | |
rozwiazaniem jest +∞ tak
28 paź 22:54
Grześ: Ale żeby określić granicę tak jak Krzysiek mówi, to trzeba z dwóch stron sprawdzić, czyli
liczba troszkę mniejsza od 1czyli tzw. 1− i liczba troszkę większa od jeden 1+.
Wynik wyjdzie taki, że nie istnieje granica dla tego wyrażenia, bo jest on rozbieżny
28 paź 23:00
Bogdan:
W tym przypadku trzeba wyznaczyć granice jednostronne:
lim f(x)
x→1−
lim f(x)
x→1+
28 paź 23:00
Krzysiek: tak.
Właśnie o to chodzi w granicach.
| | 1 | |
Weźmy prostszy przykład: f(x) = |
| |
| | x2 | |
| | 1 | |
Ta funkcja ma wartości wszędzie: w x=1 mamy wartość 1 , w x=−3 mamy wartość |
| itd |
| | 9 | |
...wszędzie, tylko nie w x=0, właśnie dlatego, że nie można dzielić przez 0
Ale granica mówi nam do jakiej wartości dąży funkcja w danym punkcie
| | 1 | |
Przy x dążącym do1 funkcja dąży do 1 ; przy x dążącym do −3 funkcja dąży do |
| |
| | 9 | |
Im bliżej jesteśmy x=0, tym bardziej funkcja rośnie (dzielimy 1 przez liczby coraz bliższe
zera). Więc mówimy że przy x dążącym do 0 funkcja dąży do
∞
28 paź 23:00
Krzysiek: Faktycznie. Nie zastanowiłem się czy jest taka sama z obu stron.
28 paź 23:04
monika: | | −1 | |
czyli zeby wyznaczyc granice z dwóch stron to pod to co mi wyszło czyli |
| podstawiam |
| | 0 | |
najpierw liczby ujemne (jedna strona) i potem dodatnie (druga strona), poniewaz jedna strona
nie jest rowna drugiej (po jednej dodatnie a po drugiej ujemne liczby) to jst rozbiezne i nie
ma granicy

?
28 paź 23:31
Krzysiek: Nie wiem na ile to jest formalne, ale jeśli podstawisz np −1.1 i −0.9 i raz wyjdzie bardzo dużo
na minusie a raz na plusie − to nie ma granicy.
Możesz to potwierdzić rysując wykres tej funkcji. Zobaczysz jak ona się zachowuje koło x=−1
Ale formalne obliczenia już zostawiam mądrzejszym ode mnie.
28 paź 23:38
Basia:
wystarczy zająć się mianownikiem
x
2−3x+2 = (x−1)(x−2)
| | 1 | |
x→1− ⇒ x2−3x+2 → 0+ (przez wartości dodatnie) ⇒ |
| → +∞ ⇒ |
| | x2−3x+2 | |
| | 1 | |
(x3−2)* |
| → −1*(+∞)= − ∞ |
| | x2−3x+2 | |
| | 1 | |
x→1+ ⇒ x2−3x+2 → 0− (przez wartości ujemne) ⇒ |
| → −∞ ⇒ |
| | x2−3x+2 | |
| | 1 | |
(x3−2)* |
| → −1*(−∞)= + ∞ |
| | x2−3x+2 | |
stąd:
lim
x→1− f(x) ≠ lim
x→1+
czyli
lim
x→1 f(x) nie istnieje
29 paź 00:16