Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315
Ola: Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315, a zbiorem rozwiązań
nierówności f(x)>0 jest przedział (−5,3). Wyznacz zwór funkcji f w postaci ogólnej
28 paź 20:02
mi:

wykorzystaj wzór na postac iloczynową
y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=a(x−3)(x+5)
| | 1 | |
wykorzystaj, że dla x=−1 funkcja przyjmuje wartość 3 |
| i oblicz a , potem doprowadź do |
| | 5 | |
postaci ogólnej
28 paź 20:08
think:

jest to funkcja postaci:
f(x) = a(x + 5)(x − 3)
taka, że należy do niej punkt (−1; 3,2)
f(−1) = 3,2
a(−1 + 5)(−1 − 3) = 3,2
f(x) = −0,2(x + 5)(x − 3) = −0,2(x
2 + 2x − 15) =
−0,2x2 − 0,4x + 3
28 paź 20:14
waldek: √16
20 lut 11:19