graniastosłup prawidłowy trójkątny
Konrad: Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 144.Oblicz objętosć
i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc, że wysokość podstawy
graniastosłupa ma długość 4√3
28 paź 19:09
mi: skoro jest prawidłowy to w podstawie ma trójkąt równoboczny, wykorzystaj wzór na wysokość
trójkąta równobocznego i otrzymasz bok podstawy
28 paź 19:21
Konrad: a=8 wyszło mi
28 paź 19:26
mi: dobrze, zatem możesz policzyć pole podstawy
28 paź 19:31
mi: na pole boczne składa się ile ścian?
czym one są?
28 paź 19:31
Konrad: 16√3
28 paź 19:32
Konrad: 3 ściany są prostokątami
28 paź 19:32
mi: dobrze, brakuje ci tylko krawedzi bocznej
28 paź 19:32
mi: tak wykorzystaj dane z zadania i gotowe
28 paź 19:33
Konrad: ale oczywiście wynik mi się nie zgadza
28 paź 19:34
mi: a ile wyszło ci krawedz boczna?
28 paź 19:35
mi: H=6
zatem Pc=2*Pp+Pb
Pc=2*16√3+144=32√3+144
V=Pp*H
V=16√3*6=96√3
28 paź 19:39