czarna magia
anka: odcinek o końcach A(−4,5), B(4,−3) jest średnica okręgu o środku w punkcie S i promieniu r.
Okrag ten przecina ujemna póloś OY w punkcie C:
a) wyznacz współrzędne punktu S i promien r
b) podaj współrzedne punktu C
c) oblicz pole wypukłego wycinka kola, wyznaczonego przez dany okrąg oraz przez odcinki AS i
SC
prosż eo pomoc, to jest jakaś czarna magia...
28 paź 21:35
aaaa: | | −4+4 | | 5−3 | |
a)S=( |
| , |
| =(0;1)
|
| | 2 | | 2 | |
promień to odległość punktu A od S więc r=
√(0+4)2+(1−5)2=
√8+8=
√16=4
29 paź 10:33
aaaa: b)równanie okręgu x2+(y−1)2=16 należy podstawic do rownania punkt C=(0,y) i obliczyc y
29 paź 10:36
aaaa: podstawiając x+0 otrzymujemy rownanie kwadratowe w postaci y2−2y−15=0 należy obliczyć Δ i y; z
moich obliczeń wychodzi że y=−3 lub y=5 wybieramy pierwsza odpowiedz ponieważ w zadaniu
powiedziano ze przecina ujemna półoś zatem C=(0;−3)
29 paź 10:40
Smerfetka:
aaaa−r=4√2.Przelicz
r r
c) P= π4 ∫ x dx − π4 ∫ x dx − [(yA −1)(√r2 − (yA−1)2](0,5)
0 √r2 − (yA − 1)2
29 paź 15:30
muka: promień jest równy √(0+4)2+(1−5)2=√16+16=√32=√16*2=4√2
18 mar 01:55