Prosta x=2 jest osią symetrii wykresu funkcji:
Ola: Prosta x=2 jest osią symetrii wykresu funkcji:
a)f(X)=(x+1)(x−5)
b) f(X)=x2−2x
c)f(X)=(x+2)2
d)f(X)=x2+2
28 paź 19:57
Ola: proszę o pomoc
28 paź 20:21
Zielona Gałązka: To sa funkcje kwadratowe.
W podpunkcie a) wymnóż te nawiasy i otrzymasz postać ogólną, czyli trójmian kwadratowy.
W c) zastosuj wzór skróconego mnożenia; w pozostałych podpunktach masz już elegancki wzór.
Teraz w każdym z podpunktów policz xw wierzchołka, czyli xw = −b/2a
To właśnie przez xw przechodzi linia prosta, która jest osią symetrii każdej paraboli.
Zobaczysz w którym z podpunktów otrzymasz x=2.
29 paź 22:03
nikka: podpunkty a,b, c można też inaczej :
| | x1+x2 | |
xw = |
| gdzie x1, x2 − pierwiastki funkcji kwadratowej (xw leży |
| | 2 | |
dokładnie pośrodku między pierwiastkami)
a) x
1 = −1, x
2 = 5 → x
w = ...
b) wyłącz x przed nawias i odczytaj pierwiastki , x
w = ...
c) odczytaj pierwiastki, x
w =
...
29 paź 22:15