Dany jest okrąg o równaniu (x-2)^2+(y+3)^2=4. Które z poniższych zadań jest fałs
Ala: Dany jest okrąg o równaniu (x−2)
2+(y+3)
2=4. Które z poniższych zadań jest fałszywe

rozwiąż
zadanie
A) OKRĄG PRZECHODZI PRZEZ PUNKT P =(2,−1)
B) OKRĄG JEST WSPÓŁŚRODKOWY Z OKRĘGIEM O RÓWNANIU x
2+y
2+12y+33=0
C) ŚRODKIEM OKRĘGU JEST PUNKT S=(2,−3)
D) OKRĄG NIE MA PUNKTÓW WSPÓLNYCH Z OSIĄ X
28 paź 19:54
think: a) jeśli przechodzi przez ten punkt, to podstaw za x = 2 i y = −1 jeśli wyjdzie Ci L = P to tak
jest, jeśli nie to znaczy że punkt ten nie należy do okręgu
b) zapisz równanie tego okręgu w takiej postaci jak to dane w zadaniu, czyli (x − a)2 + (y −
b)2 = r2 jeżeli (a,b) = (2, −3) to jest prawda
c) to się odczytuje z postaci podanej (x −a)2 + (y − b)2 = 22 a środek okręgu to
(a, b)
d) nie ma punktów wspólnych z osią x−ów gdy podstawisz za y = 0 i masz równanie kwadratowe to Δ
powinna być ujemna. albo zaznaczasz środek okręgu i patrzysz na to jaki ma promień i jesteś w
stanie określić czy styka się z osią czy nie.
28 paź 20:02
Ola: Dziękuję bardzo za pomoc
28 paź 20:15