Pomocy:)
Madzia: nie wykonujac dzielenia, wykaz, ze W(x)=x4−x3−4x2−2x−12 jest podzielny przez V(x)=x2−x−6.
rozwiaz rownanie w(x)=0.
28 paź 22:31
Godzio:
Nie powinno być x4 + x3 − 4x2 − 2x − 12 ?
28 paź 22:41
Godzio: Jednak się pomyliłem

W(x) = x
4 − x
3 − 6x
2 + 2x
2 − 2x − 12 = x
2(x
2 − x − 6) + 2(x
2 − x − 6) =
= (x
2 − x − 6)(x
2 + 2) −−− dzieli się przez V(x)
W(x) = 0
(x − 3)(x + 2)(x
2 + 2) = 0
x = 3 v x = −2
28 paź 22:47
Madzia: NIe:( ale możesz rozwiązać w dwóch możliwościach

Była bym wdzięczna
28 paź 22:47
M: V(x)=x2−x−6 sprawdam dzielniki 6 i wychodzi ,że pierwiastkami sa liczby −2 i 3
V(−2)=(−2)2−(−2)−6=4+2−6=0
V(3)=32−3−6=9−9=0
jeżeli W(x) jest podzielny przez V(x) to liczby −2 i 3 będą pierwiastkami W(x)
W(−2)=(−2)4−(−2)3−4*(−2)2−2*(−2)−12=16+8−16+4−12=0
trzeba jeszcze sprawdzić W(3)
28 paź 22:49
Madzia: Dobry jesteś z tej matmy

gdzie się uczysz?
28 paź 23:00
Godzio: Ja

?
28 paź 23:01
Madzia: Nom tak ty

Ja to ledwo co
28 paź 23:05
Godzio:
W LO 3 klasa teraz ...
28 paź 23:06
Madzia: hehe to możesz być z siebie dumny bo to są zadania ze studiów
28 paź 23:09
Godzio: to zadanie jest ze studiów
28 paź 23:10
Madzia: "M" dziękuje tobie również
28 paź 23:11
Madzia: TAK
28 paź 23:11
Godzio:
e tam, bardziej pochodzi pod liceum
28 paź 23:12
Godzio: Co do tamtego z parabolą pytałaś czy da się uprościć, niestety nie da
28 paź 23:13
Madzia: Nobo to jest taki wstęp
28 paź 23:13
Godzio: a gdzie studiujesz jeśli można spytać?
28 paź 23:20
Madzia: uksw
28 paź 23:22
Godzio: Aha, to w takim razie życzę powodzenia w dalszej nauce : )
28 paź 23:24
Madzia: thx mordo
28 paź 23:27
Gustlik: Sposób Godzia dobry. Ja mam jeszcze inny sposób na wypadek, gdyby ktoś nie wpadł, jak rozbić
współczynniki.
1. Rozwiązać wielomian V(x)=x
2−x−6 za pomocą Δ, znaleźć x
1 i x
2:
Δ=1−4*1*(−6)=1+24=25
√Δ=5
2. Następnie sprawdzić, że W(−2)=0 i W(3)=0 − jeżeli tak jest, to zgodnie z tw. Bezout W(x)
jest podzielny przez (x+2)(x−3), a więc jest podzielny przez V(x).
3. A potem zrobić schemat Hornera dla W(x) wstawiając najpierw np. 3 za pierwiastek, wyjdzie
wielomian st. 3 − jeszcze raz Horner − wstawiamy −2 i wyjdzie funkcja kwadratowa, potem Δ,
x
1, x
2 o ile istnieją.
29 paź 02:18