Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punk
Klaudia: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej, przechodzącej przez ten punkt.
x−3y−6=0 P=(3,−1)
28 paź 17:20
dero2005:

P(3,−1)
równanie prostej (kolor czerwony) x−3y−6=0 ⇒ y=−
13x + 2
a= −
13 b=2
równanie prostej równoległej przechodzącej przez punkt P
a
1 = −
13 b=? x=3 y=−1
−1 =−
13*3 + b −1 = −1+b b=0
y = −13x
równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt P
a
2 = −
1a1 a
2 = 3 x=3 y=−1
−1 = 3*3 + b −1=9+b b=−10
y = 3x−10
28 paź 20:06