geometria analityczna
aga: Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−3,1), B(4,−3), C(2,3). oblicz pole tego trójkata. Gubie sie
gdzieś w obliczeniu długości, wychodzą mi pierwiastki, a potem we wzorze heronanie wiem co
zrobic... pomóżcie...
28 paź 21:30
M4ciek:
1.Liczysz dlugosci bokow − wklej tutaj obliczenia.
2.Wzor Herona i masz Pole
28 paź 21:44
misia:
→ →
P= 12|d( AB, AC)|
d −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie
→
AB= [7, −4]
→
AC= [ 5, 2]
→ →
d(AB, AC)= 7*2 −5*(−4) = 14+20= 34
P= 12*34= 17 [j2]
28 paź 21:52